Ugrás a tartalomra

Egyre több ország szünetelteti az UNRWA támogatását

Súlyos vádakat hozott fel Izrael az UNRWA munkatársai ellen.

Egy férfi sétál az ENSZ Segélyszervezetének (UNRWA) épülete előtt. - Kép forrása: Ali Jadallah/Anadolu Agency /Getty Images

Tíz ország már csatlakozott az UNRWA ellen indított összefogáshoz arra hivatkozva, hogy az ügynökség munkatársai részt vettek az október 7-i izraeli terrortámadásban.

Japán vasárnap csatlakozott azon országok egyre bővülő listájához, amelyek leállították az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökségének (UNRWA) finanszírozását, arra hivatkozva, hogy aggályosnak tartják azokat az állításokat, amelyek szerint az ügynökség munkatársai részt vettek az október 7-i izraeli terrortámadásban.

Az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Kanada és legalább öt másik ország is ideiglenesen leállította a finanszírozást.

Izrael bizonyítékokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a szervezet egy tucatnyi gázai alkalmazottja részt vett a Hamász terroristái által 2023. október 7-én 1200 izraeli állampolgár ellen elkövetett mészárlásban.

Az izraeli külügyminisztérium által megosztott bejegyzés szerint 12 alkalmazottjuk részt vett az október 7-i mészárlásban, és a jelentések szerint két izraeli túszt tartanak fogva az UNRWA egyik tanárának otthonában, valamint 300 UNRWA alkalmazott méltatta az október 7-i mészárlást. Az UNRWA állításuk szerint a Hamasz fedőszervévé vált.

"Ennek fényében Japánt rendkívül aggasztja az UNRWA munkatársainak állítólagos részvétele a tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásban"

- mondta Kobajasi Maki, a japán külügyminisztérium külügyi sajtótitkára.

"Válaszul Japán úgy döntött, hogy egyelőre felfüggeszti az UNRWA további finanszírozását, amíg az UNRWA vizsgálatot folytat az ügyben.

Kobayashi elmondta, hogy Japán "határozottan sürgette" az UNRWA-t, hogy haladéktalanul és teljes körűen vizsgálja ki az ügyet, és tegye meg a megfelelő intézkedéseket.

Kobayashi szerint az intézkedéseknek konkrétan az UNRWA-n belüli irányítás megerősítését kell magukban foglalniuk, hogy az ügynökség betölthesse a neki szánt szerepet.

"Ugyanakkor Japán továbbra is kitartó és aktív diplomáciai erőfeszítéseket fog tenni a Gázai övezet humanitárius helyzetének javítása és a helyzet mielőbbi megnyugtatása érdekében, más nemzetközi szervezetek támogatásával"

- tette hozzá Kobayashi.

António Guterres, az ENSZ főtitkára. - Kiara Worth /COP28/Getty Images

A japán külügyminisztérium ugyanazon a napon jelentette be, hogy felfüggeszti az UNRWA finanszírozását, amikor António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a tagországokat, hogy folytassák az ügynökség finanszírozását, annak ellenére, hogy Izrael azzal vádolja őket, hogy a csoport néhány alkalmazottja részt vett a tavalyi mészárlásban.

Guterres elmondta, hogy megérti az UNRWA finanszírozásának felfüggesztéséhez vezető aggodalmakat, és hozzátette, hogy ő maga is elborzadt a vádaktól. Ugyanakkor határozottan felszólította az érintett országok kormányait, hogy továbbra is támogassák az UNRWA működését.

(Fox News)

Legfrissebb