0279 Ugrás a tartalomra

Egyre több amerikai sokallja az ukrajnának nyújtott támogatást

Ez a véleményváltozás főként a republikánusok növekvő arányának köszönhető.

Azon republikánusok aránya, akik szerint az USA túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, folyamatosan nőtt, a 2022. márciusi 9 százalékról mostanra 40-százalékra.


Miközben az Egyesült Államok növeli az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, nőtt azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint az USA túl sok támogatást nyújt. Most már körülbelül egynegyedük (26%) szerint az USA túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, míg 31% szerint a megfelelő mennyiséget, 20% pedig azt szeretné, ha az USA további segítséget nyújtana Ukrajnának.

Azon válaszadók aránya, akik szerint az Egyesült Államok túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, 6 százalékponttal nőtt tavaly szeptember óta.

Ez a véleményváltozás főként a republikánusok növekvő arányának köszönhető, akik szerint az Egyesült Államok túl sok támogatást nyújt Ukrajnának. Ma a republikánusok és a republikánus érzelmű függetlenek 40 százaléka van ezen a véleményen, szemben az őszi 32 százalékkal, és jóval magasabb, mint a tavaly márciusi 9 százalékos arány.

A Pew Research Center végezte ezt a felmérést, hogy megértse az amerikaiak véleményét az ukrajnai orosz invázióról. Az elemzéshez 5 152 amerikai felnőttet kérdeztek meg 2023. január 18. és 24. között.  A felmérést úgy súlyozták, hogy nem, faj, etnikai hovatartozás, párthovatartozás, iskolai végzettség és egyéb kategóriák szerint reprezentatív legyen az amerikai felnőtt lakosságra nézve.

Nőtt azoknak a demokratáknak az aránya is, akik szerint az USA túl sok támogatást nyújt Ukrajnának.

Jelenleg azonban a demokratáknak és a demokratákhoz közel álló függetleneknek csak 15 százaléka mondja ezt, szemben a tavaly márciusi 5 százalékkal. Tízből hat demokrata azt mondja, hogy az USA nagyjából megfelelő mértékű támogatást nyújt Ukrajnának (40%), vagy azt, hogy az USA nem nyújt elég támogatást (23%).

Nagy a pártok közötti különbség van azonban abban a kérdésben, hogy Oroszország ukrajnai inváziója komoly fenyegetést jelent-e az amerikai érdekekre vagy sem, ami változást jelent a konfliktus kezdeti időszakához képest. Tavaly márciusban a republikánusok és a demokraták nagyjából egyforma valószínűséggel mondták azt, hogy az invázió komoly fenyegetést jelent az amerikai érdekekre (a republikánusok 51-százaléka, a demokraták 50-százaléka mondta ezt). 2022 márciusa óta mindkét pártban csökkent azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint a konfliktus komoly fenyegetést jelent az USA érdekeire nézve. Ma a republikánusok jóval kisebb valószínűséggel mondják ezt, mint a demokraták (29% vs. 43%).

(Pew Research)

Legfrissebb