Ugrás a tartalomra

Egyre kevesebben járnak templomba és egyre többen hagynák ott az egyházukat Németországban

A Bertelsmann Alapítvány tanulmánya szerint a templomba járás minden eddiginél gyorsabban csökken Németországban, különösen a fiatalabb generációk körében.

A Christliches Medienmagazin cikke arról is beszámolt, hogy a tizenévesek és fiatal felnőttek (16-24 évesek) mintegy 41 százaléka mondta, hogy fontolgatja az egyházból való kilépést. A 29-39 éves korosztályban legalább minden harmadik meg akarta szüntetni az egyházlátogatást. A legkevésbé az idősebbek (70 évesek és idősebbek) akartak kilépni, ahol ez az arány továbbra is 5 százalék. A 4363 résztvevővel végzett felmérésből az is kiderült, hogy legalább 17 százalék legalább havonta egyszer jár templomba, és ugyanennyien egyáltalán nem járnak.

Yasemin El-Menouar, aki az alapítvány Vallásmonitor projektjének vezető kutatója, azt mondja, hogy az "individualizáció" továbbra is az egyik legfőbb oka a mai egyházakon belüli szolidaritás hiányának és a szekularizáció mindent átható erői ellenére sok résztvevő még mindig arról számolt be, hogy hisz Istenben.

A Bertelsmann tanulmány eredményei szerint a "spiritualitás magánjellegűbb formái" veszik át a "vallásosság hagyományosabb egyházi formáit".

A kilépésen gondolkodók több mint 90 százaléka azt is mondta, hogy lehet kereszténynek lenni templomba járás nélkül is. Ugyanakkor a vallás szerepe ma a "legkevésbé fontos" az életben. A felmérésből kiderült, hogy a politika, a barátság, a család, a munka és a szabadidő mind magasabb prioritást élveztek.

Az eredményekből az is kiderült, hogy 80 százalékuk az egyházi botrányok és a bizalom hiánya miatt lép ki az egyházból.

Doris Bauer, egy 53 éves kölni szociális munkás a DW-nek elmondta, hogy tavaly hagyta el katolikus egyházközségét. Kilépésében fő szerepet játszott az, ahogyan egyháza a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyeket kezelte. A kölni érsekséget, különösen annak érsek-bíborosát, Rainer Maria Woelki bíborost bírálták a visszaélési ügyek kezelése miatt.

"Az egyházi vezetők azonban semmilyen jelét nem adták annak, hogy vállalni akarnák a felelősséget, vagy hogy le akarnák vonni a következtetéseket, és változtatásokat akarnának végrehajtani"

- mondta.

Bauer úgy véli, hogy az egyház a mai formájában már elavult.

"Az egyház erkölcsi tekintélyként adja el magát, de nem a saját normái és értékei szerint él"

-fogalmazott.

(CNE)

Legfrissebb