Ugrás a tartalomra

Egyre inkább felszínre kerül a titkos háború Izrael és Irán között

Egyre nyilvánvalóbbá válik az évek óta zajló rejtett háború Izrael és Irán között.

Naftali Bennett, Izrael miniszterelnöke a közelmúltban jelentette be az Iránnal szembeni magatartás új szabályait, melyet „polip hadműveletként” nevezett meg. Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „az utóbbi években Izrael állama fellépett a terrorista polip feje ellen. A mentelmi napok, amikor Irán büntetlenül támadhatta Izraelt és helyi megbízottjain keresztül terjeszthette a terrorizmust mindenféle következmény nélkül, lejártak”.

Ellie Cohanim, közel-keleti szakértő úgy látja, hogy a régió folyamatos változásban van.

„Úgy gondolom, hogy Izrael, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein elkésett. Ezek az országok, amik az iráni rezsim megbízottjainak tevékenységének áldozatai lettek, Iránt jobban kezdik felelősségre vonni, mint annak helyi megbízottjait”

- mondta a CBN Newsnak.

Egyesek úgy látják, hogy Izrael titkos és nyílt hadműveletei egyaránt Irán nukleáris és hagyományos rakéta- és drónprogramjait veszik célba. Ez megmagyarázná számos iráni atomtudós és katonai vezető rejtélyes halálát a közelmúltban.

Egy másik példaként hozzák Izrael támadását a damaszkuszi repülőtér ellen: a repteret Izrael a Hezbollah fő fegyverszállító csatornájának tartja.

Izrael azt állítja, hogy Irán megtorlással fenyegetőzik vele szemben, a térségben (de különösen Törökországban) élő izraeliek elrablásával vagy meggyilkolásával.

„Jelenleg annak a folyamatnak vagyunk tanúi, hogy Irán különböző tengerentúli helyeken próbál izraelieket megtámadni. Izrael Állam biztonsági testületei azon dolgoznak, hogy ezeket a támadásokat még a megtörténtük előtt meghiúsítsák. Továbbra is csapást mérünk azokra, akik küldik a terroristákat. Az új szabályunk ezzel kapcsolatban: aki küld, az fizet”

– mondta Bennett.

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok vezetésével regionális légvédelmi együttműködést alakítanak ki a közel-keleti régióban.

„Ez segíthet minden dolog leleplezésére, ami arra utal, hogy Irán támadási kísérletet tervez a régió országai ellen, különféle rakétákkal. Ez a program már működik és már meghiúsított több iráni próbálkozást, amelyekről már korábban is beszéltem”

– mondta Benny Gantz a katonai intézkedésekkel kapcsolatban.

Az izraeli kormány összeomlásával kapcsolatban Cohanim azt mondta a CBN-nek, hogy Izrael veszélyes időszakba lép, ugyanis a rezsim ezt a kialakult helyzetet láthatja a legalkalmasabb pillanatnak, hogy kihasználja Izrael sebezhetőségét. Cohanim kifejezte, hogy reméli, miközben Izrael a választásokkal és a koalíció alakítással foglalkozik, nem felejtette el, hogy mekkora egzisztenciális fenyegetettséget jelent az iráni rezsim és arra fókuszálnak leginkább a belpolitikai események mellett.

Mindez azért történik, mert a 2015-ös iráni nukleáris egyezmény felélesztésére tett kísérletek kudarcba fulladni látszanak. Egyik oldal szenátorai szerint sem valószínű, hogy Irán beleegyezik olyan új megállapodásba, amely korlátozza nukleáris fegyvereinek fejlesztését.

Vida Zsanett / CBN

Legfrissebb