Ugrás a tartalomra

Egyenlőre még nincs tűzszünet, az ukránok nem kérnek az oroszok ajánlatából

Az orosz és az ukrán külügyminiszterek közötti megbeszéléseknek Törökország adott otthont, ami egyenlőre nem eredményezett tűzszüneti megállapodást.

Oroszország és Ukrajna még nem jutott tűzszüneti megállapodásra - közölte újságírókkal Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter, miután csütörtökön Törökországban találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A megbeszéléseket "nehéznek" minősítette.

Lavrov elmondta, hogy Kijevet meghívták egy orosz javaslat áttekintésére, hogy miként lehetne megoldani a két ország között folyó ellenségeskedést.

Kuleba megismételte, hogy országa nem szándékozik eleget tenni Oroszország követeléseinek.

A törökországi Antalyában tartott találkozó különálló volt a Fehéroroszország által szervezett béketárgyalásoktól, amelyek három fordulója is jelentős előrelépés nélkül zárult le.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a csütörtöki találkozó nem helyettesíti a fehéroroszországi tárgyalásokat. Úgy vélte, Kijev célja a találkozón az volt, hogy azt a benyomást keltse, hogy mindent megtesz a diplomáciai fronton.

"Mindig új formátumok kitalálásával akarják helyettesíteni a megállapodások végrehajtásával kapcsolatos valódi munkát, amelyekről a hírekben állítólag kiemelkedően kell tudósítani"

- mondta a miniszter.

"Nem vagyok meglepve, hogy Kuleba úr olyan kijelentést tett, hogy nem egyeztünk bele a tűzszünetbe. Senki sem tárgyalt itt erről"

-tette hozzá.

Az elnöki szintű tárgyalások lehetőségét kommentálva Lavrov elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, mindössze a találkozó kedvéért.

(RT)

Legfrissebb