Ugrás a tartalomra

Egy amerikai iskolakerület visszaállítja a testi fenyítést

Photo by Taylor Wilcox / Unsplash

Egy Missouri állambeli iskolai körzet, visszaállította a testi fenyítést, mint fegyelmezési formát.

Júniusban a Cassville-i iskolaszék engedélyezte a szabályzatot, amennyiben “minden  egyéb fegyelmezési eszköz kudarcot vallott – és ez esetben is csak ésszerűen, az igazgató engedélyével” adott teret a testi fenyítésre.

A szülők választhatnak, hogy gyermekükön alkalmazza-e a z iskola ezt a nevelési módszert.

Az Amerikai Gyermek- és Serdülőpszichiátriai Akadémia a testi fenyítést "olyan fegyelmezési módszerként határozza meg, amelyben a tanár szándékosan fájdalmat okoz a gyermeknek, válaszul a gyermek elfogadhatatlan viselkedésére és/vagy helytelen beszédére".

Merlyn Johnson, a Cassville-i iskolakörzet igazgatójának- aki tavaly vette át az igazgatói szerepet - a testi fenyítés visszaállítása eredetileg nem szerepelt a tervei között. Mégis, mint nyilatkozta, "ez egy olyan reform ami az én felügyeletem alatt történt, és nincs is vele semmi bajom"

Hozzátette: a szülők Cassville-ben - egy alig 4000 lakosú városban, amelyet Johnson "nagyon hagyományos délnyugat-missouri közösségnek" nevezett - már egy ideje érdeklődésüket fejezték ki a testi fenyítés visszaállítása iránt.

A Barry megyei körzet egyszer már felhagyott a testi fenyítés gyakorlásával, még 2001-ben.

"A szülők azt kérdezték, hogy ‘miért nem fenyíthetik meg a gyermekemet?’, mire mi azt válaszoltuk, hogy ‘nem verhetjük meg a gyermekét, a szabályzatunk nem támogatja ezt"

- mondta Johnson.

"Voltak beszélgetések a szülőkkel, és a szülők kérték, hogy vizsgáljuk felül a dolgot"

-mesélte

Johnson azt is megjegyezte, hogy az új irányelvre adott reakció az interneten teljesen más volt, mint a megyén belül.

"Voltak, akik meg is köszönték nekünk. Meglepő módon a közösségi médiában valószínűleg megdöbbennének, ha ilyeneket mondanánk, de az emberek többsége, akikkel összefutottam, támogatta"

- osztotta meg Johnson.

"Tiszteletben tartjuk minden szülő döntését, bármilyen döntést is hoznak"

-húzta alá.

A szabályzat szerint: "Ha szükségessé válik a testi fenyítés alkalmazása, azt úgy kell alkalmazni, hogy ne legyen esélye a testi vagy lelki sérülésnek. A tanuló fejére vagy arcára ütés nem megengedett".

A szabályzat szerint az  igazgató a büntetést csak a személyzet vagy a tantestület egy másik tagja jelenlétében, és soha nem egy másik diák előtt alkalmazza. Továbbá a szabályzat kimondja, hogy az "elfenekelés” a testi fenyítés egyetlen elfogadható formája.

Missouri egyike annak a 19 államnak, amely még mindig engedélyezi a testi fenyítést. A többi állam amely még él ezzel: Alabama, Arizona, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Észak-Karolina, Oklahoma, Dél-Karolina, Tennessee, Texas és Wyoming.

Tóth Fruzsina / Christian Headlines

Legfrissebb