Ugrás a tartalomra

Egy iskola felfüggesztett egy diáklányt, mert nem akart férfit látni a női öltözőben

Photo by Aedrian / Unsplash

Egy vermonti középiskola megsértette egy diák alkotmányos jogait, amikor felfüggesztette őt, mert "félreérthetően" megkülönböztetett egy másik diákot - áll egy új szövetségi perben.

Az iskola a kereset szerint a diák apját is felfüggesztette edzői állásából.

A vita szeptemberben kezdődött, amikor egy biológiailag férfi, de magát nőként azonosító diák belépett az öltözőbe, amikor a lány röplabdacsapat tagjai éppen átöltöztek. A csapat egyik tagja a 14 éves Blake Allen volt, aki a per egyik felperese. A per szerint a csapattagokat "soha nem figyelmeztették arra a lehetőségre", hogy egy magát transzneműnek valló diák lép majd az öltözőbe.

Allent ezt követően felfüggesztették, miután azt mondta egy osztálytársának, hogy a transznemű diák  "nem tartozik a lányok öltözőjébe".

Allen apját, Travis Allent felfüggesztették a középiskolai lányfoci edzői posztjáról, miután a Facebookon azt mondta a transz diák szülőjének: "Az igazság az, hogy a fia végignézte, ahogy a lányom és több más lány átöltözik az öltözőben. Míg ő ingyen műsort kapott, őket megsértették".

Blake Allent két napra felfüggesztették, de "lehetőséget kapott arra, hogy az iskolai esélyegyenlőségi koordinátorral és két diákkal egyeztessen", akik azt magyarázták el neki, "miért is kell hozzáférést biztosítani ezekhez a helyiségekhez a transznemű és különleges identitású embereknek." Allennek ezután egy "reflektív esszét" kellene írnia. Ha az iskola úgy ítéli meg, hogy az esszé nem "jóhiszemű", akkor a kereset szerint további három nap felfüggesztést kell letöltenie.

Az Alliance Defending Freedom képviseli Allenéket.

"Az Első Alkotmánykiegészítés nem engedélyezi az ilyen típusú kormányzati cenzúrát, amikor egy állami iskola előírja, hogy a diákok és az edzők tartózkodjanak minden olyan nézet kifejtésétől, amely sérti az előírt nézeteket, különösen egy olyan fontos kérdésben, mint hogy az iskola engedélyezi-e a magukat lánynak valló férfiaknak, hogy a lányok öltözőjében vetkőzzenek, zuhanyozzanak és öltözzenek"

- áll a keresetben.

"Travis és Blake Allennek joga volt kifejezni a nézeteiket ebben a kérdésben, és e nézetek kifejtése során alátámasztani azokat azzal, ami biológiai tény - hogy egy biológiai tizenéves férfi valóban férfi. Ez az eset az alkotmányellenes nézetbeli megkülönböztetés tankönyvi példáját mutatja be"

-fogalmaztak.

(Christian Headlines)

Legfrissebb