Ugrás a tartalomra
Räsänen a bíróságon 2022 januárjában. Fotó: Twitter

A Helsinki Fellebbviteli Bíróság bejelentette, hogy a Päivi Räsänen elleni per következő ülése jövő év augusztus vége előtt lesz. Räsänen csalódott emiatt – áll az irodája sajtóközleményében.

A finn parlamenti képviselőt 2019-től gyűlöletbeszéd miatt vádolják. A közösségi médiában megkérdezte a finn evangélikus egyház vezetőségét, hogy biblikus-e a Pride-események támogatása. Utalt a Róma 1-re, amelyben Pál apostol „becstelenségnek” nevezi a homoszexualitást.

A finn ügyész szerint ezt sértő gyűlöletbeszédnek kell tekinteni. A kereszténydemokraták képviselője ellen végül tweetje, egy szatirikus rádióműsorban adott interjúja, valamint egy 2004-es, „férfiakról és nőkről” szóló keresztény füzet miatt indult eljárás, 2022 márciusában azonban Räsänent minden vád alól felmentették.

Az ügyész akkor úgy döntött, hogy fellebbez a döntés ellen.

Räsänen asszony sajtóközleményében azt írja, hogy „a bírósági eljárás már több mint három éve tart, és még évekig folytatódni fog”. Neki magának nem volt oka fellebbezni.

„Az én nézőpontom szerint elég lett volna a Kerületi Bíróságon a győzelem, de a felsőbb bíróságok felmentő ítéleteinek tágabb jelentősége van.”

-nyilatkozta.


A politikus „sajnálatosnak” tartja, hogy ez a folyamat nem zárul le egyhamar.

„A puszta tény, hogy folyamatban van a tárgyalás, még elítélés nélkül is korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. A vádak, kihallgatások és perek félelmet keltenek a közvéleményben, hogy kinyilvánítsák meggyőződésüket”

– írja.

"Remélem, senki mást nem érnek hasonló vádak a jövőben"

-emelte ki.

Megismétli, hogy kész folytatni az ügyét a „jog minden szükséges szintjén, még az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is”.

Mindeközben kedden már sajtótájékoztató keretében kellett bocsánatot kérnie Sanna Marin finn miniszterelnöknek, miután a botrányos házibuliról, amelyen ő is részt vett, kikerült egy kép, amin két nő félmeztelenül csókolózik, miközben maguk elé egy 'Finnország' feliratot tartanak. Ez azután történt, hogy botrány robbant ki olyan kiszivárgott felvételek miatt, amelyeken a kormányfő illuminált állapotban a földön táncolva, riszálva bulizik, miközben a vele együtt bulizók drogról énekelnek, majd egy másik felvételen egy népszerű zenésszel táncol intim közelségben.

(CNE, Hetek)

Legfrissebb