Ugrás a tartalomra

Eddig és ne tovább: Elon Musk beperelte az OpenAI-t

Felhagytak a cég eredeti küldetésével.

Elon Musk az amerikai légierő akadémiáján Coloradóban, 2002-ben. - Kép forrása: Trevor Cokley-U.S. Air Force/U.S. Department of Defense

Elon Musk beperelte többek között a ChatGPT-t gyártó OpenAI-t és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant, mert szerinte a profit érdekében figyelmen kívül hagyják a cég eredeti küldetését.

A csütörtökön késő este benyújtott kereset szerint Altman és az OpenAI társalapítója, Greg Brockman eredetileg azzal kereste meg Muskot, hogy egy nyílt forráskódú, nonprofit céget hozzanak létre.

"A Microsoft által támogatott cég profitszerzésre való összpontosítása megszegte ezt a szerződést"

- állítják Musk ügyvédei a San Franciscóban benyújtott perben. Hozzátették, hogy a vállalat "teljes titokban tartotta" a GPT-4, a legfejlettebb mesterséges intelligencia modelljének tervezését.

Musk 2015-ben társalapítója volt az OpenAI-nak, de 2018-ban kilépett az igazgatótanácsból. Emellett az elektromos járműveket gyártó Teslát,
és a SpaceX vezérigazgatója lett, valamint 2022 októberében 44 milliárd dollárért megvásárolta a Twittert.

Tavaly az OpenAI elbocsájtotta a cégtől Altmant, a cég korábbi igazgatótanácsa azzal indokolta döntését, hogy megpróbálta megvédeni a vállalat küldetését, hogy az emberiség javát szolgáló mesterséges intelligenciát fejlesszen. Néhány nappal később azonban Altman visszatért a céghez egy új igazgatótanáccsal.

Az OpenAI chatrobotja, a ChatGPT 2022 novemberi indulását követő hat hónapon belül a világ leggyorsabban növekvő szoftveralkalmazása lett. Debütálása óta a ChatGPT-t a vállalatok a dokumentumok összefoglalásától a számítógépes kódírásig számos feladatra alkalmazzák, és ezzel versenyt indított a nagy technológiai vállalatok között, amelynek következtében a Microsoft, az Alphabet és számos startup cég is úútnak indította saját rivális generatív mesterséges intelligencián alapulóchatbotját.

(reuters)

Legfrissebb