Ugrás a tartalomra

Drasztikus változások: kétezer templom zárt be az Egyesült Királyságban, elszaporodtak a házicsoportok

Egy új jelentés szerint az elmúlt évtizedben több mint 2000 templom zárt be az Egyesült Királyságban.

A Brierley Research Consultancy jelentése megállapította, hogy a templomok bezárása a látogatók számának csökkenéséhez, így az adományok és a tized csökkenéséhez is vezetett.

Míg az ország lakosságának mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy kereszténynek vallja magát, mindössze 6 százalékuk mondta azt, hogy gyakorol és elég aktív ahhoz, hogy legalább havonta egyszer elmenjen a templomba – írta meg a Christian Headlines.

Az elmúlt tíz évben a gyülekezetek száma az Egyesült Királyságban körülbelül 42 000-ről 39 800-ra csökkent.

"Ha egy kereskedelmi szervezetet vezetnél, és az ország minden egyes főútján lenne fiókod, de egyre fogynának az emberek, akik felkeresi őket, akkor tönkremennél, ha nem zárnál be néhány fiókot"

- mondta Theos vezető munkatársa, Nick Spencer.

„Ez az egyház előtt álló valóság"

-fogalmazott.

„Ha a vidéki templomokba kevesebben járnak be, sőt, kevesebben élnek a vidéken, és nincs pénz a templomok fenntartására, akkor valószínűleg bezárják őket”

-tette hozzá.

Az Anglikán Egyház jelentése szerint mintegy 368 templomot zárhatnak be a következő két-öt évben.

Sok gyülekezet más terekhez fordult, és ott találkoznak, a gyülekezetek alapítására ott összpontosítottak, ahol a legjobban szolgálhatják a közösséget.

„Soha nem láttam ilyen innovációt az Egyesült Királyságban, amikor a gyülekezetek alapítása különböző helyeken, különböző közösségekben történik”

– mondta Gavin Calver, az Evangelical Alliance UK vezérigazgatója.

„Az emberek kávézókban vagy otthonokban építenek gyülekezeteket, és ennek a gyülekezetalapításnak a nagy része nem lenne mérhető. Izgatott vagyok mi lesz Isten új lépése az Egyesült Királyságban, és ezt nem úgy tudjuk majd mérni, hogy hány gyülekezeti épületünk van"

-emelte ki.

Legfrissebb