Ugrás a tartalomra

Döntöttek: Írország beavatkozik az Izrael ellen indított perbe

Állítólag több partnerrel, köztük Dél-Afrikával folytatott tárgyalásokat követően döntöttek így.

Micheal Martin, ír védelmi és külügyminiszter (balra) találkozik Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnökkel a ciszjordániai Rámalláhban 2023. november 16-án. Kép forrása: Zain Jaafar/Pool Photo/AP

Írország közölte, hogy beavatkozik az Izrael ellen indított népirtási perbe, amelyet Dél-Afrika terjesztett elő a Nemzetközi Bíróságon.

A lépést bejelentve Micheal Martin külügyminiszter azt mondta, hogy bár a Világbíróság feladata eldönteni, hogy népirtásról van-e szó, ő világossá akarja tenni, hogy a Hamász október 7-i támadása és a Gázában történtek "a nemzetközi humanitárius jog tömeges és kirívó megsértését jelentik".

"A túszejtés. A civileknek nyújtott humanitárius segítség célzott visszatartása. A civilek és a polgári infrastruktúra célba vétele. A robbanófegyverek válogatás nélküli használata lakott területeken. Polgári objektumok katonai célokra való felhasználása. Egy egész lakosság kollektív büntetése"

- áll Martin közleményében.

"A lista folytatódik. Ennek véget kell vetni. A nemzetközi közösség álláspontja egyértelmű. Elég volt, elég volt".

Januárban a Nemzetközi Bíróság (ICJ), más néven a Világbíróság arra kötelezte Izraelt, hogy tartózkodjon minden olyan cselekménytől, amely a népirtási egyezmény hatálya alá tartozhat, és biztosítsa, hogy csapatai ne kövessenek el népirtást a palesztinok ellen, miután Dél-Afrika államilag irányított népirtással vádolta meg Izraelt a Gázai övezetben.

Izrael és nyugati szövetségesei alaptalannak minősítették a vádat. A Dél-Afrika által a hágai Nemzetközi Bíróságon indított perben a végső döntés meghozatala még évekig eltarthat.

Martin azonban nem közölte, hogy milyen formában lépne közbe, és konkrét érveket sem ismertetett, amelyeket Írország előterjeszteni kíván, de hozzáteszi, hogy a lépésről jogi és politikai elemzést, valamint több partnerrel, köztük Dél-Afrikával folytatott konzultációt követően döntöttek.

Martin minisztériuma szerint egy harmadik fél beavatkozása nem foglal állást a vitában, de a beavatkozás lehetőséget adna Írországnak arra, hogy előterjessze a népirtásról szóló egyezmény egy vagy több, az ügyben vitatott rendelkezésének értelmezését.

(TOI)

Legfrissebb