Ugrás a tartalomra

Döntött a bíróság: Lia Thomas nem vehet részt a párizsi nyári olimpián

Biológiai férfiként nem indulhat a női versenyeken.

Lia Thomas - Kép forrása: AFP/News.com.au

Egy bírósági döntés kimondta, hogy Lia Thomas, egy transznemű úszó, nem vehet részt a 2024-es párizsi nyári olimpián.

Thomas három évig a Pennsylvania Egyetemen férfi csapatában versenyzett, majd átjelentkezett a női csapatba, ahol női úszórekordokat döntött meg. Az ügy a Lia Thomas kontra World Aquatics jogi eljárás része, mivel a transznemű úszó megtámadta a nemzetközi vízi sportokat szabályozó testület, a World Aquatics szabályait.

A World Aquatics szabályai szerint férfiak, akik nőként azonosítják magukat, nem indulhatnak női versenyeken. Ehelyett egy "nyílt" kategóriát hoztak létre, amelyben a transznemű sportolók versenyezhetnek.

Thomas azzal érvelt, hogy a szabályok diszkriminatívak és ellentétesek az Olimpiai Chartával, a WA Alkotmánnyal, a svájci joggal és a nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetések minden formájának kiküszöböléséről szóló ENSZ-egyezménnyel (CEDAW).

A Sport Állandó Választottbíróság azonban megállapította, hogy Thomasnak nincs jogosultsága a kihívás benyújtásához, mivel nem teljesítette az "Elit Eseményeken" való részvétel előfeltételeit.

Thomas neve nem szerepel az USA olimpiai úszópróbáinak nevezési listáján, amelyek ezen a hétvégén kezdődnek Indianapolisban, a jövő hónapban megrendezésre kerülő 2024-es párizsi olimpiára való felkészülés részeként.

A döntés olyan időszakban született, amikor a biológiailag férfi transznemű sportolók női sportokban való részvétele jelentős felháborodás tárgyát képezik világszerte. Sok kritikus szerint a biológiai férfiak – például nagyobb izomtömeg és csontsűrűség – hátrányos helyzetbe hozzák a női sportolókat.

Az USA Powerlifting, az egyik olyan szervezet, amely korlátozásokat vezetett be a transznemű férfiak női sportokban való részvételére, "megnövekedett test- és izomtömeget, csontsűrűséget, csontstruktúrát és kötőszövetet" azonosított olyan előnyökként, amelyekkel a férfiak rendelkeznek, és amelyek előnyt jelentenek számukra női társaikkal szemben az atlétikában.

Egy 2020-ban a British Journal of Sports Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a transznemű férfi sportolók ezeket az előnyöket a női hormonok szedése ellenére két év után is megőrizik. Az USA-ban 25 állam hozott intézkedéseket vagy szabályozásokat, amelyek előírják, hogy a sportolók a biológiai nemüknek megfelelő sportcsapatokban vegyenek részt, az általuk meghatározott nemi identitásuk helyett.

(CP)

Legfrissebb