Ugrás a tartalomra

Döntött a bíróság: felmentették Brian Houstont

A Hillsong is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

Brian Houston, az ausztáliai Hillsong Church alapítója, és a Hillsong volt globális vezetőlelkésze - Kép forrása: Hillsong

Nem találta bűnösnek az ausztrál bíróság Brian Houstont, az ausztráliai Hillsong Church alapítóját apja gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeinek eltitkolásával kapcsolatban. - számol be a CBN News.

Houston a világhírű megagyülekezet, a Hillsong globális vezető lelkipásztora volt, azonban 2021-ben a rendőrség az apjával kapcsolatos információk elhallgatásáért vádat emelt ellene. Pár hónappal később úgy döntött, lemond egyházi vezető szerepéről, de ártatlannak vallotta magát a vádakkal szemben. Houstont, akár öt év fogságra is ítélhették volna, ha vétkesnek találják.

Gareth Christofi, Sydney-i bíró ítélete szerint Houstonnak észszerű mentsége volt arra, hogy nem jelentette apja, Frank Houston által elkövetett bűncselekményeket a rendőrségnek, mivel Houston azt hitte, hogy az áldozat, Brett Sengstock nem akarta, hogy az 1970-ben történt visszaélésekről jelentést tegyen a rendőrségnek.

Sengstock a Decemberben kezdődött tárgyalásokon azt mondta, hogy soha nem mondta Houstonnak, hogy ne jelentse a bántalmazást.

A bíró kijelentette, hogy függetlenül attól, hogy az áldozat mit mondott, mások tájékoztatták Houstont Sengstock vonakodásairól.

"A szexuális visszaélések áldozatainak biztonságban kell érezniük magukat, hogy megbízhatnak másokban anélkül, hogy azzal bűncselekménybe kevernék őket"

– mondta Christofi, aki szerint az, hogy Houston nyíltan beszélt édesapja visszaéléseiről, és az, hogy szerette volna, hogy az emberek megtudják, az éppen az eltusolás ellentéte.

A CBN News beszámolói szerint bíróság épülete előtt Sengstock egy újságnak elmondta, hogy véleménye szerint az ítélet őt tette felelőssé azért, hogy a gyülekezet nem tett feljelentést a visszaélésekkel kapcsolatban.

A Frank Houston által elkövetett visszaélések egyik áldozata - Brett Sengstock - Képernyőkép: Youtube/9 News Australia
"A mai eredménytől függetlenül életfogytiglani büntetést kaptam. Az áldozatot hibáztatni ugyanolyan visszataszító, mint maguk a támadások"

– jelentette ki Sengstock.

Az ítélet kihirdetése után Houston könyes szemekkel nyilatkozott a médiának.

"Szeretném kifejezni szomorúságomat Brett Senstock irányában, őszintén szomorú vagyok amiatt, amit apám tett vele, és az összes áldozatával. Nyilvánvalóan pedofil volt"

– mondta Houston.

"Rengeteg ember életét tette tönkre, és emiatt mindig nagyon szomorú leszek. De én nem vagyok az apám"

–  tette hozzá.

A Hillsong egy közleményben számolt be az ítéletről.

"Azért imádkozunk, hogy sok ember, akikre Frank Houston tettei mély és visszavonhatatlan hatással voltak, békét és gyógyulást találjanak, és hogy Brian Houston, és családja a jövőbe tekinthessenek, és továbbra is betölthessék Isten tervét az életükkel"

– áll a közleményben.

A Brian Houstonról szóló eljárással kapcsolatban további részleteket ide kattintva olvashatják el.

A Hillsonggal kapcsolatban nemrégiben elhangzott adásunkat Németh Sándorral, a Hit Gyülekezete vezető lelkészével ide kattintva érheti el.


Legfrissebb