Ugrás a tartalomra

Dollármilliók folytak befolyásos orvosokhoz a gyógyszercégektől

Photo by National Cancer Institute / Unsplash

A kanadai Queen’s Egyetem új tanulmánya szerint az amerikai rákorvosok egy százaléka, akik közül sokan vezető szerepet töltenek be a kórházakban, a tudományos életben, a nemzeti egészségügyi intézetekben és az irányelvek kidolgozásában, 2018-ban több mint 24 millió dollár kifizetést kapott a rákkal foglalkozó gyógyszergyártó cégektől - írta meg az Epoch Times.

A tanulmány megállapította, hogy 139 onkológus – akik az összes amerikai rákorvos 1 százalékát jelentik – több mint 100 000 dollárt kapott általános kifizetésként összesen pedig 24,2 millió dollár jutott el így ezekhez az orvosokhoz.

„Egy ilyen nagyságrendű kifizetés nagy kockázatot jelent” az összeférhetetlenségre nézve – írták a tanulmányban a szerzők. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma már 10 000 dollárt jelentős kifizetésnek tart.

Az ezen orvosoknak fizetett kifizetések az onkológusoknak fizetett összes kifizetés 37 százalékát tették ki abban az évben, beleértve a tanácsadási díjakat, a felszólalási díjakat, a tiszteletdíjakat és a rákgyógyszereket gyártó cégektől származó utazási költségeket.

"Ezek az orvosok fontos vezető pozíciókat töltenek be, kezelési irányelveket dolgoznak ki, és folyóiratok szerkesztőbizottságában dolgoznak."

-olvasható a jelentésben.

"Az általuk betöltött vezető pozíciók miatt az orvosok e kis csoportjának potenciális hatása az onkológiai gyakorlatra és politikára jelentős lehet”

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Anthony Booth a MedPage Today-nek.

A kifizetések felvetik azt az aggodalmat, hogy az orvosok olyan gyógyszereket írhatnak fel, amelyek nem annyira alkalmasak a rákos betegek számára.

(Epoch Times)

Legfrissebb