Ugrás a tartalomra

Disney alkalmazottak szólaltak fel a cég LMBTQ propagandája ellen

Photo by Thibault Penin / Unsplash

A Walt Disney alkalmazottai nyílt levélben szólították fel a vállalatot, hogy legyen „politikailag semleges”.

A floridai központú vállalaton belül azután éleződött ki konfliktus, hogy az államban nemrég elfogadták a szülői jogokat védő HB 1557 törvényt, mely megtiltja, hogy a gyerekek harmadik osztályos korukig iskolai oktatás keretein belül tanuljanak szexuális és nemi identitásokról.

Ez a döntés az LMBTQ-közösségekből nagymértékű ellenállást váltott ki, a Walt Disney-nél dolgozó tagjaik egyre határozottabban fejezték ki nemtetszésüket azzal kapcsolatban, hogy a vállalat nem emeli fel hangját a törvény ellen.

Ennek hatására a cég vezérigazgatója, Bob Chapek személyesen tárgyalt az ügyről Florida kormányzójával, és a Walt Disneyhez tartozó ESPN TV-csatorna is egy perc néma csenddel fejezte ki tiltakozását a törvényjavaslattal szemben az NCAA kosárlabda bajnokság közvetítése alatt.

A konzervatív felfogású alkalmazottak hangsúlyozták, hogy szeretik munkahelyüket, de ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy egyre kényelmetlenebbül érzik magukat ott azok, akiknek „politikai és vallási nézeteik nem kifejezetten progresszívek” és megfogalmazták, hogy „csendesen figyeljük, ahogy meggyőződésünket saját munkaadónk támadja folyamatosan és gyakran tapasztaljuk, hogy gazembernek ítéli azokat, akik hozzánk hasonló véleményen vannak.”

Ugyanakkor megfogalmazták azt az észrevételüket is, hogy míg a Walt Disney Company egy mindenkit elfogadó munkahelynek vallja magát, ahol az alkalmazottak önmaguk lehetnek, az ott dolgozók, akik más politikai véleményen vannak, mint az LMBTQ-t támogatók, ennek megvalósulását egyre kevésbé érzik.

Ezzel párhuzamosan a floridai törvényt ellenzők viszont arra kérik a vállalatot, hogy más politikai kérdésekben is foglaljon állást. Ezen törekvéssel szemben aggályaikat fejezte ki az alkalmazottak egy része és felhívták a figyelmet arra, hogy a Walt Disney fő hivatása a családok szórakoztatása politikai felfogástól függetlenné válik.

A szintén a Walt Disney érdekeltségébe tartozó Pixar alkalmazottai is felszólaltak az ügyben és megfogalmazták, hogy „csalódottnak, megbántottnak, dühösnek érzik magukat és félnek”, mert arra számítottak, hogy „munkaadójuk kiáll értük, de nem tette”. Nehezményezték, hogy a törvény életbelépése után a Pixar eltávolította az olyan jeleneteket filmjeiből, melyekben meleg szereplők láthatók intim pillanataik közben.

Ezzel párhuzamosan a Variety közölte, hogy a Pixar hamarosan megjelenő filmje, a Lightyear egyik főszereplője meleg karakter lesz. Míg korábban a Pixar kivágott egy jelenetet, melyben két nő csókolózik, azt később mégis visszatették a filmbe, az LMBTQ alkalmazottak követelésére.

Bob Chapek is nyíltan kiáll a Pixar törekvései mellett és ígéretet tett nekik arra, hogy szövetségesük lesz az LMBTQ jogok melletti harcban, sőt, több államban is segítséget fog nyújtani az olyan, melegjogokat sértő törvényekkel szemben, mint a HB 1557.

Minderre válaszul Florida republikánus kormányzója védelmébe vette a törvényt és megvádolta a multicéget, hogy hamis narratívát terjesztenek azzal kapcsolatban, hiszen a törvényben egy szóval sem szerepel, hogy „meleg”.

A Lightyear a tervek szerint június 17-én kerül a mozikba, 27 évvel azután, hogy a Toy Story című filmben felbukkant Buzz Lightyear karaktere.

És habár a Pixar genderidentitású alkalmazottai azt hangsúlyozzák, hogy nem kapnak elég szerepet a filmekben, a Pixar az utóbbi években jelentősen növelte az LMBTQ karakterek számát alkotásaiban. 2020-ban a Pixar bemutatta az Előre (Onward) című filmet, melynek női főszereplője nyíltan kapcsolatban áll egy másik női karakterrel. Ugyanebben az évben a Disney+ felületen bemutatták az Out című rövidfilmet, melynek főszereplője szintén vállaltan meleg. A Disney Channel néhány hónapja jelentette be, hogy újraindítja The Proud Family című sorozatát, melyben azonos neműek a szülők. Ugyanezen csatorna rajzfilmje A bagyolyház (The Owl House), melynek főszereplője nyíltan biszexuális. Az első meleg tinikaraktert 2019-ben mutatta be a Disney Channel az Andi Mack című sorozatban. A Pride hónap keretein belül pedig a Disney kiadta figuráit szivárványos pólókban és kiegészítőkkel.

A genderidentitású karaktereket azután kezdte ilyen hangsúlyozottan megjelentetni a Pixar, hogy a GLAAD nevű melegjogokat képviselő szervezet közzétette azon követelését, hogy 2025-re a televíziós szereplők 20%-a legyen LMBTQ identitású.

Vida Zsanett / Christian Post

Legfrissebb