Ugrás a tartalomra

"Díj a terrorszervezeteknek" - Elítéli Izrael az ENSZ múlt heti nyilatkozatát

Photo by Levi Meir Clancy / Unsplash

"Díj a terrorszervezeteknek és az Izrael elleni kampányuknak" - így jellemezte Jair Lapid leköszönő izraeli miniszterelnök az ENSZ múlt heti szavazását.

A határozat azzal vádolja Izraelt, hogy Ciszjordániában, a bibliai Júdea és Szamaria területén lévő palesztin területeket annektálta és megszállta.

Kedd reggel egy észak-izraeli terrortámadás három izraeli életét oltotta ki - ez emlékeztet arra, hogy a zsidó államot több oldalról is fenyegetés éri, beleértve ezt a határozatot, amely Izrael támogatói szerint figyelmen kívül hagyja a történelmet és a nemzetközi jogot.

AZ ENSZ Közgyűlésben elfogadott ENSZ-határozat felszólította a Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy foglalkozzon "a palesztin nép önrendelkezési jogának Izrael általi folyamatos megsértésével, amelyet a palesztin nép 1967 óta megszállt területeinek elhúzódó megszállása, betelepítése és annektálása okoz".

A határozatot 98:17 arányban, 52 tartózkodás mellett fogadták el.Többek között az Egyesült Államok, Magyarország, Ausztrália és Kanada Izraelhez csatlakozva nemmel szavazott.

Ukrajna már másodjára szavaz Izrael ellen az ENSZ-ben pár héten belül, miközben folyamatosan azt követeli, hogy nyújtson...

Posted by Kulifai Máté on Saturday, November 12, 2022

A dokumentum Júdea és Szamária - Izrael bibliai földjének - egy részét, valamint Kelet-Jeruzsálemet, ahol a Templom-hegy és a Nyugati Fal áll, megszállt területnek minősíti.

Lapid miniszterelnök mellett Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete is Twitter-bejegyzésben bírálta a határozatot:

"Azzal, hogy a Nemzetközi Bírósághoz fordulnak, a palesztinok megtizedelik a megbékélés minden esélyét"

-fogalmazott.

Erdan azt is aláhúzta a Twitteren, hogy Izrael nem lehet megszálló a saját hazájában.

A határozat többször is azt állítja, hogy Izrael a nemzetközi jog megsértése alatt áll, de Tomas Sandell, az Európai Koalíció Izraelért alapítója szerint maga a határozat figyelmen kívül hagyja a történelmet és a nemzetközi jogot, amelyet az 1920-as San Remó-i határozat hozott létre.

"Úgy gondolom, hogy a San Remó-i határozat szövegének is az volt a jelentős része, hogy a nemzetközi jog történetében először, nagyon világosan kimondja, hogy kulturális, vallási és politikai kapcsolat van a zsidó nép és Izrael földje között"

- mondta Sandell.

Ez az Izrael-ellenes állásfoglalás az izraeliek elleni idei palesztin támadási hullám idején született. A legutóbbi támadás kedden történt az észak-izraeli Ariel zsidó közösségben, ahol egy palesztin férfi megölt három izraelit és megsebesített több másikat, mielőtt a biztonsági erők lelőtték.

(CBN)

Legfrissebb