Ugrás a tartalomra

Csökkentené a nemváltoztatás korhatárát a svéd kormány

Photo by Sharon McCutcheon / Unsplash

A 16 év feletti svéd kiskorúak számára lehetővé kell tenni a nemük megváltoztatását - így vélekedik a svéd kormány, amely csökkenteni akarja a nemváltás korhatárát.

A svéd törvényhozók szerint a 16 év feletti kiskorúak megválaszthatják törvényes nemüket. Ez sok gyerek számára nagy változást jelentene – mondta Lena Hallengren szociális miniszter a Sveriges Rádiónak.

Megjegyzendő, hogy a korhatár csökkentésére vonatkozó kormányjavaslat csak a törvényes nemváltásra vonatkozik. Az orvosi nemváltás esetében, amely magában foglalja a hormonkezeléseket és a műtétet is, a korhatár 18 év maradna, ha a kormány dönt.

A svéd Riksdag ősszel szavaz a törvényjavaslatról, miután a választások lezajlottak, és a törvényhozó tanács véleményt alkotott a javaslatról.

Svédország volt az egyik első olyan ország, ahol a nemi identitás törvénye született. Idén 50 éve, hogy hatályba lépett a jogszabály. Több politikai párt és LMBTQ-szervezet azonban már évek óta kér új törvényt.

Tavaly a kormány megkísérelte elfogadni azt a javaslatot, amely legalizálná a tizenkét éves kortól a gyermekek nemének megváltoztatását, a javaslatot azonban nem fogadták el.

(CNE)

Legfrissebb