Ugrás a tartalomra

Csendben imádkozott egy abortuszklinika közelében - letartóztatták

Photo by Ben White / Unsplash

Isabel Vaughan-Spruce-t, a Menet az Életért (MFL) igazgatóját egy abortuszklinikánál tartóztatták le, miután panaszt tettek ellene, hogy az intézmény előtt tartózkodott több alkalommal is - számolt be a Hetek.

Az Egyesült Királyságban több városi tanács is imamentes övezetté alakította az abortuszklinikákat, így a közterületvédelmi törvény értelmében nem lehet tiltakozni, kihangosítva beszélni, szórólapokat osztogatni, plakátokat kihelyezni vagy hallhatóan imádkozni az intézmények 150 méteres körzetében, és tilos beszélgetést kezdeményezni a terhességmegszakítást végző klinikákra érkező nőkkel.

Isabel Vaughan-Spruce, egy brit életpárti szervezet igazgatója és aktivistája évek óta vesz részt abortuszellenes demonstrációkban, több alkalommal felszólalt a terhességmegszakítások ellen, és 6 éve BBC-riport is készült vele, melyben elmondta, hogy társaival együtt miért imádkoznak az abortuszklinikák előtt.

Az aktivistát nemrégiben letartóztatták, majd néhány nappal később vádat is emeltek ellene, mert több alkalommal megszegte a közterületvédelmi törvényt. .

A rendőrök előállították, megmotozták, és kikérdezték az aktivistát, majd fotókat mutattak neki, melyeken ő szerepelt, ahogy az abortuszklinika előtt áll, és azt kérdezték tőle, hogy imádkozott-e. Vaughan-Spruce azt felelte, hogy nem tudja egyértelműen felidézni, hogy azokban a pillanatokban mire gondolt éppen, de „előfordulhat”, hogy imádkozott.

„Végtelenül méltatlan dolog, hogy megmotoztak, letartóztattak, és kikérdezett a rendőrség, majd vádat emeltek pusztán amiatt, mert a gondolataimba elvonulva imádkoztam. A cenzúra-zónák a zaklatás tilalma miatt lettek kijelölve, de a zaklatás amúgy is illegális volt. (…) Amit viszont én tettem, az nem is állhatna távolabb az ártalmas dolgoktól: a gondolati- és vallásszabadsághoz való jogomat gyakoroltam, a gondolataim magányában”

- mondta Vaughan-Spruce.

(Hetek)

Legfrissebb