Ugrás a tartalomra

Csak jogosult állampolgárok szavazhatnak Arizonában - Biden kormánya perel

Joe Biden elnök kormánya július 5-én beperelte Arizonát egy törvény miatt, amely előírja, hogy a választók bizonyítsák, hogy amerikai állampolgárok.

A House Bill 2492 törvény két szövetségi alapszabályt sért – közölte az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) a phoenix-i szövetségi bíróságon benyújtott 17 oldalas panaszában.

Az egyik alapszabály előírja, hogy az államok szövetségi űrlapot fogadjanak el a szavazók regisztrálásához, és az űrlap nem követeli meg a választóktól állampolgárságuk igazolását - áll a panaszban.

„Amíg az egyén kitölti a szövetségi űrlapot, megfelel annak minden követelményének, és egyébként jogosult a szavazásra, az államoknak regisztrálniuk kell az adott személyt, hogy szavazhassanak az állam összes szövetségi választásán, beleértve az elnökválasztást is”

– áll a közleményben.

Az arizonai törvény előírja a kérelmezőknek, hogy „igazolják állampolgárságukat”.

Ilyen bizonyíték például a születési anyakönyvi kivonat, az útlevél másolata és a honosítási dokumentumok másolata. A megyei jegyzőkönyvvezetők a törvény értelmében kötelesek elutasítani azokat a kérelmezőket, akik nem tesznek eleget a követelménynek.

Az állam törvényhozói márciusban fogadták el a törvényt, és Doug Ducey, a republikánus kormányzó aláírta a törvényjavaslatot még abban a hónapban.

"A választási feddhetetlenség azt jelenti, hogy minden törvényes szavazatot meg kell számolni, és meg kell tiltani minden illegálisan szavazási  kísérletet"

- mondta Ducey egy levelében, amelyben felvázolta, miért támogatja a törvényjavaslatot.

A törvény egyes részei sértik az Országos választójogi nyilvántartási törvényt és az állampolgári jogokról szóló törvényt, állítják a DOJ jogászai.

Az új kereset szerint az előbbi megtiltja az állami tisztviselőknek, hogy a hamis tanúzás büntetése mellett a választói igazoláson túl állampolgárság igazolását is megköveteljék a szövetségi választásokon való részvételre jelentkezők regisztrációjához használt űrlapon.

A törvény „kifejezetten kizár minden olyan állami követelményt, amely szerint a szövetségi űrlapon szavazni kívánó kérelmezőnek [állampolgársági igazolást] is be kell nyújtania” – írták az ügyvédek.

Szerintük a törvény több része szabálysértő és az arizonai tisztviselőket meg kell akadályozni az állampolgárság igazolását igénylő szakaszok végrehajtásában.

(Epoch Times)

Legfrissebb