Ugrás a tartalomra

Chipekkel figyelik meg a törökországi keresztényeket?

A személyi igazolványokban elhelyezett chip tartalmazza az emberek vallási hovatartozásáról szóló adatait is.

Törökországi személyi azonosító igazolvány. Kép: IE

Megfigyelhetik a törökországi keresztényeket a személyi igazolványokba helyezett chipekkel?

Törökországban bevezették az elektronikus chipet tartalmazó személyi igazolványokat. Az összegyűjtött információk közül az egyik a személy vallási hovatartozása. A vallási hovatartozás ugyan nincs a kártya külsejére írva, viszont a kártyában elhelyezett chip tartalmazza az ezzel kapcsolatos információkat.

A chipben lévő információkhoz a munkaadók és a török kormányzati kapcsolatokkal rendelkezők hozzáférhetnek, ami az Open Doors szerint a keresztények üldözéséhez vezetett. Bár Törökország azt állítja, hogy nincs nemzeti vallása, bárki, aki kereszténynek vagy az iszlámtól eltérő vallásúnak vallja magát, kulturálisan Törökországhoz nem hűségesnek tekintik.

Bárki, aki kereszténynek vallja magát, általában azt tapasztalja, hogy a rokonai és a közössége arra kényszeríti, hogy tagadja meg a hitét. A török kormány pedig általában nem bünteti a keresztényeket diszkrimináló munkáltatókat.

A török kormány az általa N82 és G87 néven emlegetett kódokat vezetett be, amelyeket politikai fegyverként használ, jellemzően a protestáns misszionáriusok ellen. Az N82 kód az országba való belépés tilalmaként működik, míg a G87 kódot a kitoloncolásra használják azok körében, akik a kormány szerint "veszélyt jelentenek az általános biztonságra" - írja az International Christian Concern.

Az Egyesült Államok kiemelte Törökországot, mint azon tizenegy ország egyikét, amelyet a Külügyminisztérium különleges megfigyelési listájára (Special Watch List, SWL) kellene helyezni a keresztények üldözése és a keresztényekkel szembeni tolerancia hiánya miatt - derül ki az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának (USCIRF) 2024-es éves jelentéséből.

A USCIRF éves jelentése szerint Törökország egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz olyan politikák bevezetésére, amelyek inkább a szunnita iszlámnak kedveznek és elnyomják a kereszténységet. Ezek között olyan intézkedések szerepelnek, mint a keresztények számára imahelyek vagy keresztény iskolák megnyitásának megtagadása, pénzbírságok, börtönbüntetések és erőszakos cselekmények, hogy csak néhány példát említsünk. A jelentés szerint azért bonyodalmas Törökországot felvenni a megfigyelési listára, mert Törökország az Egyesült Államok szoros szövetségese.

Törökországon kívül egyébként számos más ország is használ valamilyen elektronikus chippel ellátott személyazonosító igazolványt. Az Eupedia szerint a legtöbb európai ország jelenleg elektronikus chippel és/vagy érintésmentes NFC (near-field communication) mikrochippel ellátott biometrikus személyazonosító kártyákat használ.

Svédország még egy lépéssel tovább ment. Az NPR szerint olyan technológiát vezettek be a svédeknél, amely lehetővé teszi, hogy egy apró mikrochipet ültessenek a bőrük alá a kezükbe. A mikrochipek körülbelül rizsszem nagyságúak, és képesek tárolni a vészhelyzeti kapcsolattartási információkat, a közösségi média profilokat, az utazáshoz szükséges e-jegyeket és egyéb információkat.

(Crosswalk)

Legfrissebb