Ugrás a tartalomra

Céltáblává váltak az egyre feszülő vallási helyzetben az indiai keresztények

A „gyűlölet normalizálása”, az „ellenőrzés nélküli gyűlöletbeszéd" és a kormány tétlensége a maffia erőszakkal szemben óriási kockázatokat jelentett az indiai keresztények számára az elmúlt évtizedben – mondta Vijayesh Lal indiai evangélikus vezető a Breitbart Newsnak adott interjújában.

Lal, aki az Indiai Evangélikus Közösség főtitkára, sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a keresztények „céltáblává” válnak, amikor nyilvános megjegyzések – gyakran miniszteri szintű kormányzati tisztviselőktől – arra késztetik a tömegeket és a csőcseléket, hogy megtámadják a különböző vallású közösségeket.

A vezető a gyűlölet normalizálódását, az országban tapasztalható hatalmas vallási polarizálódást és a gyűlöletbeszédet sorolta fel problémaként és kiemelte: drámaian romlott a biztonsági helyzet az országban a vallási kisebbségek tekintetében és ugyan a kormány érzékeli a problémát, nem tesz semmit.

Lal a múlt héten Washingtonban járt az idei Nemzetközi Vallásszabadság Csúcstalálkozón, amelyen a vallásszabadság hívei, az üldözött vallások képviselői és nemzetközi emberi jogi szakértők vesznek részt, hogy felhívják a figyelmet a különböző vallási csoportok elnyomására. Az Indiai Evangélikus Közösség az „ország evangélikusainak központi hálózataként” azonosítja magát, amely az országban élő keresztények szószólójaként szolgál.

Az indiai "National Crime Records" statisztikáira hivatkozva Lal azt mondta a Breitbart News-nak, hogy a maffiatámadások, zavargások és a vallási kisebbségek elleni egyéb erőszakos támadások száma drámaian megnőtt 2014 óta, amikor Narendra Modi elnök lett és a hindu nacionalista Bharatiya Janata Pártja (BJP) átvette az ország vezetését.

Indiában a „jobboldali” érzelmek jellemzően a hindu nacionalizmushoz kötődnek – ahhoz az elképzeléshez, hogy a hinduizmus az indiai identitás egyik alapvető vonása, és így a nem hindu indiaiak hazafiatlanok vagy ellenségesek a nemzet fejlődésével szemben.

A valóságban India körülbelül 80 százaléka hindu, ami azt jelenti, hogy az országban körülbelül 276 millió ember tartozik más vallásokhoz. A legnagyobb kisebbségi csoportot a muszlimok alkotják, 14,2 százalékkal. A becslések szerint az indiaiak mindössze két százaléka vallja magát kereszténynek.

„A keresztényüldözés a 90-es évek óta folyamatosan növekszik, és ha 2014-től beszélünk, akkor alapvetően elérte azokat a határokat, amelyekről nem is tudtuk, hogy léteznek”

– mondta Lal.

"Tavaly 505 dokumentált incidensünk volt, amelyeket sikerült nyomon követnünk – és ezek csak azok, amelyeket nyomon tudunk követni"

-vázolta.

Még az olyan incidensek is, amelyek látszólag nem érintenek keresztényeket, gyakran a többi vallási kisebbség mellett a keresztények elleni erőszakot is eredményezik.

Legfrissebb