Ugrás a tartalomra

Cannes: idén egy férfi nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat

Miközben egy színésznőt lerohantak a biztonságiak, aki egy Jézust ábrázoló ruhában jelent meg.

Karla Sofia Gascon a Cannes-i Filmfesztiválon. - Valery HACHE / AFP/File

A 2024-es Cannes-i Filmfesztiválon több esemény is felkavarta a kedélyeket, és végül a legjobb színésznőnek járó díjat is egy transznemű (biológiai férfi) színész nyerte el.

A cannes-i filmfesztivált idén ellentmondásos pillanatok jellemezték, köztük egy incidens a vörös szőnyegen, amikor egy női biztonsági őr szóváltásba keveredett Massiel Taveras dominikai színésznővel, aki azért küzdött, hogy a Jézus Krisztust ábrázoló ruhája láthatóvá váljon.

Taveras összetűzésbe került a biztonsági őrökkel a vörös szőnyegen, mivel egy olyan ruhát viselt, amelyen egy kézzel festett, töviskoronás Jézus ábrázoló kép volt látható. Amikor megpróbálta úgy rendezni a ruháját, hogy a kép jól látható legyen, de a jegyszedők és a biztonságiak közbeléptek, és sietve arra utasították, hogy menjen fel a lépcsőn. Ezt az interakciót egy videón is rögzítették, amelyen látható, hogy Taveras láthatóan feldúlt és ellökte magától a jegyszedőket, miután azok fizikai kontaktust létesítettek vele, hogy siettessék.

Ennek ellenére a 39 éves Taveras később a színházban bemutatta a Giannina Azar által tervezett ruháját, amelyen a Yan Páez által festett kép látható - számolt be a Deadline.

Egy Miss B Converted nevű keresztény felhasználó a közösségi médián keresztül kritizálta a fesztivált.

"A Cannes-i Filmfesztivál mindent megtett azért, hogy Giannina Azar (Taveras ruhájának tervezője) ne jeleníthesse meg Jézust a vörös szőnyegen.... Hollywood telítve van sátánistákkal, pedofilokkal és a világ legrosszabb embereivel. Nem meglepő, hogy Krisztus képe visszataszító számukra"

- írta az X-en.

Szintén Cannes-ban egy 46 éves spanyol, magát transznemű nőként azonosító, biológiai férfi színész, aki "Karla Sofia Gascon", közösen nyerte el a legjobb színésznő díját Jacques Audiard "Emilia Perez" című filmjében nyújtott alakításaiért.

Gascon győzelmét vegyes reakciók fogadták az interneten, Oli London, a Gender Madness című könyv szerzője az X-en azt írta:

"Transznemű férfi nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i Filmfesztiválon"

- írta.

London az "Emilia Perez" című filmet "transz gengszter-musicalként" jellemezte. London, aki maga is volt transz aktivista, azt is kiemelte, hogy Gascon "a legjobb színésznő díját a szereplőgárda női tagjai nevében vette át".

(CP)

Legfrissebb