Ugrás a tartalomra

Brutálisan meggyilkoltak egy laoszi lelkészt - a helyi keresztények igazságszolgáltatást követelnek

A közösségi médiában közzétett képen Sy Seng Manee laoszi keresztény prédikátor imádkozik (balra), és a koporsója (balra). (Fotó: Twitter/RFA)

A laoszi keresztények a tettesek letartóztatását követelik, miután elraboltak és brutálisan meggyilkoltak egy evangélikus lelkészt majd holttestét egy erdőben eldobták.

A kegyetlen gyilkosság megrémítette az ország keresztényeit, akik évek óta elszenvedői a visszaéléseknek és üldöztetésnek a buddhista többségű országban, ahol sokan a kereszténységet felforgató, idegen hitnek tekintik.

A 48 éves Sy Seng Manee-t október 23-án találták holtan motorkerékpárja mellett egy erdőben, a Khammouane tartománybeli Donkeo falu felé vezető út közelében - jelentette a Szabad Ázsia Rádió (RFA) november 15-én.

Egy keresztény prédikátor, aki a biztonságát féltve nem kívánta magát megnevezni, felszólította a rendőrséget, hogy indítson gyors nyomozást a gyilkosok letartóztatása érdekében.

"Ha a gyilkosokat nem tartóztatják le, az erősen érinti a keresztény közösséget"

- mondta.

A prédikátor arról is beszámolt, hogy az üldözés mértéke kerületenként változik.

"Minden kerület más és más vallási meggyőződésű. Egyes tartományok szigorúak, mások pedig lazák, ha zaklatásról van szó"

- mondta.

Sy Seng Manee-t október 20-án várták egy találkozóra hívőtársaival Thakhekben, mintegy 100 kilométerre az otthonától, Khammouane tartományban.

A laoszi rendőrség közölte, hogy még vizsgálják a halálesetet.

"Halálát a kereszténységbe vetett hite okozta. Nem szeretik a keresztény vallást, ezért ezt teszik"

- mondta egy falubeli lakos.

Egy meg nem nevezett szemtanú korábban azt állította, hogy október 20-án látta, amint három férfi egy jelöletlen fekete teherautóba berángatta a lelkészt, majd elszáguldott.

Mivel azonban akkoriban nem tudta, hogy az áldozat Sy Seng Manee, a falubeli azt feltételezte, hogy ez egy bűnöző letartóztatása lehetett, és nem foglalkozott tovább az üggyel. A falubeli csak akkor értesítette Sy családját az emberrablásról, amikor a holttestet megtalálták az erdőben, és megértette, hogy az áldozat a prédikátor volt, nem pedig egy bűnöző.

"A nagy igazságtalanság az egész helyzetben az, hogy a hatalomban lévők közvetlenül vagy közvetve részt vettek Sy meggyilkolásában"

- mondta a vezető.

Korábban, 2018 augusztusában a hatóságok letartóztatták Sy-t, mert a házában gyűléseket tartott, hogy prédikáljon a falusiaknak - mondták a helyiek.

A hatóságok megpróbálták rávenni, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben felmondja keresztény hitét, és megígérte, hogy nem prédikál tovább a hitéről. Sy visszautasította a követelést, ezért három napra bebörtönözték és pénzbírsággal sújtották. Szabadulása után néhány évvel Sy újra prédikálni kezdett, mígnem idén októberben eltűnt, majd holtan került elő.

2015-ben Sy és családja áttért a buddhizmusról a kereszténységre, ami bosszantotta a rokonait. A helyi faluvezetés állítólag folyamatosan nyomást gyakorolt Syra és családjára, hogy térjenek vissza hitükről.

(UCA News)

Legfrissebb