Ugrás a tartalomra

Brian Houston a bíróságon: "Nincs kétségem, apám sorozatos pedofil volt"

Brian Houston, a Hillsong Church hálózat alapítója és korábbi vezető lelkipásztora elmondta egy ausztráliai bíróságnak, hogy apja, Frank "sorozatos pedofil" volt, de nyugdíjazási csomagot kapott, miután az Assemblies of God (Isten Gyülekezetei) kirúgta őt.

"Most már nincs kétségem afelől, hogy apám sorozatos pedofil volt, és valószínűleg soha nem fogjuk megtudni a mértékét"

- mondta Houston egy helyi bíróságon és

nem vallotta magát bűnösnek apja szexuális visszaélésének eltitkolásában.

Brian Houston, aki 1997 és 2009 között az Assemblies of God ausztrál ágának vezetője volt, és 1983-ban alapította meg a Hillsongot, elismerte, hogy a felekezetnek nyilvános nyilatkozatot kellett volna kiadnia arról, hogy miért fosztotta meg apját 1999-ben az Assemblies of God a megbízólevelétől, ahelyett, hogy csak annyit mondott volna, hogy ez a nyugdíjazással függ össze.

Az új-dél-walesi rendőrség két évig tartó nyomozása után tavaly augusztusban hivatalosan megvádolták azzal, hogy nem jelentette, hogy apja egy kisfiút bántalmazott. A hatóságok azzal vádolják a 68 éves Houstont, hogy "tudott olyan információkról, amelyek egy fiatal férfi 1970-es években történt szexuális zaklatásával kapcsolatosak, és elmulasztotta ezeket az információkat a rendőrség tudomására hozni". Houston tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Frank Houston az Assemblies of God vezetőjeként töltött ideje alatt a vádak szerint számos fiatal fiút molesztált Új-Zélandon és Ausztráliában. Ezen állítások szerint Brian Houston azonnal lemondásra kényszerítette apját nyugdíjazással, miután 1999-ben tudomást szerzett az ellene felhozott vádakról.

Brian Houston elmondta a bíróságnak, hogy akkoriban úgy gondolta, hogy a 2004-ben elhunyt apja nem jelent "veszélyt" a közösségre, mivel az egészsége megromlott, és a visszaélések egy "időszak" alatt történtek.

"Nincs bizonyíték arra, hogy azt az időszakot követően, az [1970-es évek] elején és így tovább, folytatta volna a kiskorúak bántalmazását"

- mondta.

Frank Houston 1971-ig volt az új-zélandi Assemblies of God vezetője. 2004-ben halt meg.

A bírósági dokumentumok szerint Brian Houston már 1999 szeptemberében tudott a visszaélésekről.

Mint elmondta: tiszteletben tartotta apja áldozatának, Brett Sengstocknak a kívánságát azzal, hogy nem jelentette a vádat a hatóságoknak.

Visszautasította az ügyészek azon vádjait, hogy csak azért hozta nyilvánosságra apja vallomását az egyházi személyiségeknek, hogy "kontrollt gyakorolhasson" egy esetleges botrány felett. Houston, aki szintén tagadta azokat az állításokat, miszerint 10 000 dollárt fizettek Sengstocknak a hallgatásáért cserébe, elmondta a bíróságnak, hogy részt vett egy sydney-i ügyvédi irodában tartott megbeszélésen, ahol "megállapodást" készítettek apja Sengstocknak történő kifizetéséről, de ennek nem az volt a célja, hogy elhallgattassák az áldozatot.

"Nagyon ügyeltem arra, hogy ez ne tükrözzön semmilyen NDA-t (titoktartási megállapodást), semmi olyat, amely Brett elhallgattatását célozza, és hogy semmi se akadályozza meg Brettet abban, hogy a rendőrséghez forduljon"

- mondta Houston.

Hozzátette, hogy nem akart szembemenni az egyház akkori országos vezetőségének döntéseivel, és nem gondolta, hogy nyilvános nyilatkozatra lenne szükség az apja visszaéléseiről. Houston kiemelte, hogy az egyházi vezetők ma már jobban tisztában vannak kötelezettségeikkel a 2012-ben indult, a gyermekek szexuális zaklatására adott intézményi válaszokat vizsgáló Királyi Bizottság létrehozása után.

"Egészen biztos vagyok benne, hogy ha újra kellene ezt élnünk, másképp állnánk hozzá a nyilvános bejelentésekhez"

- mondta Houston.

Sengstock azt is állította, hogy Brian Houston egyszer őt hibáztatta, amiért "megkísértette" az apját, ezt a vádat Houston "abszurdnak" nevezte.

"Ez képtelenség. Úgy értem, ki mondaná ezt egy hétéves vagy egy tízéves fiúról"

- mondta Houston a bíróságon.

"Ez csak egy abszurd elképzelés."

-mondta.

Houston azt is elmondta a bíróságnak, hogy az apja több mint egy évvel azután, hogy beismerte a bántalmazást, nyugdíjazási csomagot kapott. Houston azt mondta, hogy a nyugdíjcsomag "anyagilag gondoskodik" Frank és Hazel Houstonról.

"Kirúgták a prédikálásból, elvették a megbízólevelét, arra kérték, hogy hagyja el a Hillsongot"

- mondta Houston.

Gareth Harrison koronaügyész azzal érvelt, hogy Frank Houstonnak megengedték, hogy "csendben visszavonuljon", anélkül, hogy nyilvánosan bejelentették volna, hogy "bevallottan pedofil".

A bíróságnak azt is elmondták, hogy Frank Houston továbbra is prédikált. Bob Cotton lelkész meghívta, hogy 2004 szeptemberében, körülbelül két hónappal a halála előtt, a Maitland-i Hunter Valley Christian Life Centre-ben prédikáljon. Cotton tudatlanságra hivatkozott a Frank Houston által elkövetett szexuális visszaélésekről abban az időben, de azt elismerte, hogy azt elmondták neki, hogy Frank Houston "bűncselekményt" követett el. Frank Houston a templomban tartott prédikációja alatt nyelveken beszélt, és a gyülekezetben több fiatal fiúval is beszélgetett a prédikációjáról készült hangfelvétel szerint.

"Ez a göndör hajú kisember itt... Milyen fantasztikus fiatalember, göndör hajú, afféle jóképű"

- hallható Frank Houston.

"Nem a te hibád, hogy jól nézel ki. Szóval hála Istennek, hogy az vagy. Ki akar csúnya lenni"

-mondta.

A hónap elején a Hillsong vezérigazgatója, George Aghajanian azt mondta, hogy az ő feladata volt biztosítani, hogy az egyház megfeleljen az új-dél-walesi törvényeknek. Azt mondta, hogy a Frank Houston visszaélésének vádját nem jelentették a hatóságoknak, mert az nem volt "aktuális ügy".

"A mi felfogásunk szerint a követelményeink szerint olyasmit kellett jelentenünk, ami potenciálisan közvetlen veszélyt jelenthet"

- mondta a bíróságnak, hozzátéve, hogy a bejelentett visszaélést évtizedekkel korábban követték el, és az egyház előtt történt.

A bíróságnak elmondták, hogy Brian Houston 1999 végén szembesítette apját a visszaélésekkel, aki a halála előtt beismerő vallomást tett.

2021 szeptemberében Brian Houston lemondott a Hillsong Church felügyelőbizottságaiban betöltött szerepéről, miután vádat emeltek ellene apja visszaélésének eltitkolása miatt. 2022 márciusában Houston lemondott globális vezető lelkészi posztjáról, miután kiderült, hogy az elmúlt 10 évben két súlyos szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádat emeltek ellene.

Egy múlt havi Facebook-videóban Brian Houston azt mondta, hogy lényegében félrevezető narratívával kényszerítették ki a vezetésből.

"Szeretném tisztázni. A média és mások tévesen azt állítják, hogy azért mondtam le, mert megszegtem a Hillsong magatartási kódexét, ez egyszerűen nem igaz. Nem a hibáim miatt mondtam le. Azért mondtam le, mert olyan bejelentések és nyilatkozatok hangzottak el, amelyek Bobbie és én úgy éreztük, hogy tarthatatlanná tették a pozíciómat. És a Hillsong Church vezetőségének írt lemondólevelemben kifejtettem a lemondásom okait"

- mondta Houston.

A Hillsong közleményében azt állította, hogy Houston megsértette az egyház lelkészi magatartási kódexét, amikor az egyház 2019-es éves konferenciáján alkohol és receptre kapható gyógyszerek hatása alatt 40 percre bement egy ismeretlen nő szállodai szobájába.

Ahogyan azt a személyzeti megbeszélésen részletezték a Religion News beszámolója szerint, az eset a Hillsong éves konferenciáján történt a Qudos Bank Arénában, az új-dél-walesi Homebushban, 2019-ben.

"Aznap este Brian lelkész megpróbált bejutni a szobájába, de nem volt nála a szobakulcsa, így végül bekopogott a nő szobájának ajtaján"

- mondta Phil Dooley ideiglenes vezető lelkész, aki a gyülekezetet vezeti, amíg Houston a folyamatban lévő jogi problémák miatt távol van.

"A nő kinyitotta az ajtót, és ő bement a szobájába. Az igazság az, hogy nem tudjuk, mi történt ezután"

- mondta Dooley, kiemelve hogy sem a nő, sem Houston nem számolt be szexuális tevékenységről, mindössze arról hogy a gyógyszerek és az ital hatása miatt 40 percet töltött a helységben.

(Christian Post)

Legfrissebb