Ugrás a tartalomra

Botrány az Australian Openen, Putyin miatt figyelmeztették Djokovicsékat

Furcsa helyzet alakult ki.

A Daily Mail beszámolója szerint a helyi rendőrség négy férfit kiutasított a Melbourne Parkból, miután orosz és Vlagyimir Putyin-párti jelszavakat skandáltak a Rod Laver Aréna közelében, orosz zászlók lengetése közben - számolt be az Index.

Srdan Djokovics a Rod Laver Aréna előtt találkozott a kitiltott szurkolókkal, és egy Z betűs pólót viselő nézővel fotózkodott (az orosz tankokon látható Z az Ukrajna elleni invázió támogatásának jelévé vált a háború kezdete óta), miközben egy orosz zászlót lobogtatott, amelyen Putyin arcképe volt látható.

A szervezők korábban megtiltották az Oroszországot vagy Belaruszt támogató zászlók lengetését a lelátón. A YouTube-on közzétett videón Srdan Djokovics a zászló és egy szimpatizáns mellett pózol, aki azt kiabálja: „Éljen Oroszország!”

Az eset után az Ausztrál Teniszszövetség (Tennis Australia) arra figyelmeztette a játékosokat, hogy tartsák tiszteletben a politikai megnyilvánulásokkal összefüggő előírásokat. A Tennis Australia szóvivője közleményben erősítette meg, hogy az orosz zászlókkal provokáló szurkolókat – akik a biztonsági őrökkel is szóváltásba keveredtek – kitiltották a verseny helyszínéről.

„A játékosokat és csapataikat tájékoztattuk és emlékeztettük a zászlókkal és szimbólumokkal kapcsolatos rendezvényszabályzatra, és arra, hogy kerüljenek el minden olyan helyzetet, amely esetleges félreértésre adhat okot”

tette hozzá a szóvivő.

(Index)

Legfrissebb