Ugrás a tartalomra

Bizottságot hoztak létre a kínaiak a kereszténység "sinizálására"

A cél, hogy a vallások alkalmazkodjanak a szocialista társadalomhoz.

Photo by Yan Ke / Unsplash

A lépés Xi Jinping elnök azon javaslatából ered, hogy a vallások alkalmazkodjanak a szocialista társadalomhoz.A kelet-kínai Csingtao városában az államilag szentesített keresztény testületek külön bizottságot hoztak létre a kereszténység "sinizálásának" előmozdítására a Kínai Kommunista Párt szocialista elveivel összhangban - jelentette egy jogvédő csoport.

A Shandong tartomány tengerparti város keresztény hazafias szervezetei márciusban hozták létre az új "Különbizottságot a kereszténység szinicizálásának előmozdítására", az első ilyen jellegű bizottságot a kommunista uralom alatt álló országban, jelentette a ChinaAid április 25-én. A bizottság március 16-i beiktatásán mintegy 30 ember vett részt, köztük keresztény lelkipásztori szolgálatok vezetői, laikusok, szakértő tudósok és kommunista tisztviselők Qingdaóból - olvasható a Qingdao Christian honlapján.

A ChinaAid beszámolója szerint a bizottságot azt követően hozták létre, hogy a KKP Xi Jinping elnök 2015-ben tett javaslatára megfogalmazott egy ötéves tervet, amelyet a sinicizációnak szenteltek. Xi arra sürgette az állami vallási csoportokat, hogy a vallásokat a vallások kínai kontextusban történő fejlesztésével irányítsák a szocialista társadalomhoz való alkalmazkodásra. Javaslatát megismételte a 2021-es Nemzeti Vallásügyi Konferencián és a 2022-es 20. Kommunista Párt 20. Nemzeti Kongresszusán.

Xi arra kérte a párt tisztviselőit, hogy "teljes mértékben és hűségesen hajtsák végre a párt vallásszabadságra vonatkozó politikáját", és hozzátette, hogy a vallási csoportoknak "ragaszkodniuk kell a vallások kínai kontextusban való fejlesztésének irányához, és aktívan irányítaniuk kell a vallásokat, hogy alkalmazkodjanak a szocialista társadalomhoz". Javaslata konkrét intézkedéseket tartalmazott a vallási körökben a hazafias nevelés végrehajtására és a vallásos emberek ideológiájának megerősítésére, hangsúlyt fektetve "a vallás marxista szemléletében jártas vallásos emberek csapatának kinevelésére".

Az elmúlt években a KKP országszerte agresszívan támogatta a vallás szinicizálását. Például a kommunista tisztviselők különböző tartományokban bevezették és végrehajtották a "Kereszténység szinicizálása képzési tanfolyamot" a teljes kormány által ellenőrzött egyházak számára a szárazföldi Kínában.

(UCA News)

Legfrissebb