Ugrás a tartalomra

Amerikai hírszerzés: tényleg katonai célokra használ kórházakat a Hamász

Izrael viszont inkubátorokat ajánlott fel az Al Shifa kórháznak.

A Hamász főhadiszállása felett elhelyezkedő Al Shifa kórház, Gáza - Kép forrása: SkyNews

John Kirby, nemzetbiztonsági szóvivő az Air Force fedélzetén tartott tájékoztatóban elmondta, hogy a Hamász katonai célokra használja az Al Shifa kórházat. Izrael a kórház megsegítésére inkubátorokat ajánlott fel.

A Fehér Ház a reuters szerint kedden közölte, hogy saját értesülései vannak arról, hogy a Hamász a legnagyobb gázai kórházat, az Al Shifa-t használja katonai műveleteinek lebonyolítására, és valószínűleg fegyverek tárolására, amely elmondásuk szerint háborús bűncselekménynek minősűl.

"Olyan információkkal rendelkezünk, amelyek megerősítik, hogy a Hamász ezt a bizonyos kórházat parancsnoki és irányítási célokra használja, és valószínóleg fegyverek tárolására is"

- mondta John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő az Air Force One fedélzetén újságíróknak.

"Ez háborús bűncselekmény".

Elmondta, hogy az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád egyes kórházakat a Gázai övezetben - köztük az Al Shifát - katonai műveleteik elrejtésére vagy támogatására, illetve túszok fogva tartására használják.

Állítása szerint ezek a csoportok felkészültek arra is, hogy válaszoljanak a létesítmény elleni izraeli katonai műveletekre.

"Ezek az információk különböző hírszerzési forrásokból származnak"

- mondta, hozzátéve, hogy a Biden-kormányzat kedden visszaminősítette néhány adat minősítési szintjét, hogy nyilvánosságra lehessen hozni azokat.

Az izraeli erők a reuters beszámolói szerint körülzárták a gázai Al Shifa kórházat, az enklávé legnagyobb kórházát, amely a Hamász harcosainak földalatti főhadiszállása felett található.

Izrael tagadja, hogy a kórház ostrom alatt áll, és azt állítja, hogy az IDF lehetővé teszik a kórházban tartózkodók számára a kijutást, azonban ahogyan arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a terroristák minden erejüket bevetve próbálják megakadályozni a menekülők távozását.

Ennek ellenére Izrael inkubátorokkal és lélegeztetőgépekkel támogatja az Al Shifa kórházat.- számol be a Jpost.

Az izraeli hadsereg által közzétett rögzített telefonhívás szerint a kórház vezetése pozitívan reagált az ajánlatra, és légzőkészüléket is kért az intézményükben lévő gyermekek számára.

Az IDF által közzétett hangfelvételen a Gázai övezetben működő izraeli koordinációs és összekötő hivatal egyik magas rangú tisztje hallható, aki azt mondja:

"Készek vagyunk minden segítséget megadni, amire szükségük van a gyermekek és a betegek kezeléséhez. Készek vagyunk inkubátorokat biztosítani. A kórház bejáratánál fogom elhelyezni - ez segít?".

A kórházi adminisztrátor igennel válaszol, majd a tiszt megkérdezi, hogy szükségük van-e 37 inkubátorra, amelyre ismét igennel felelt, és hozzátette, hogy lélegeztetőgépekre is szükségük van.

Az IDF tisztje ezután biztosította a kórházi adminisztrátort, hogy mindent megtesz a szükséges eszközök beszerzése érdekében, azonban a felajánlásra a palesztin fél végül nem adott választ.

A legfrissebb információk szerint azonban az IDF kijelentette:

"Megerősíthetjük, hogy az IDF tankjai által Izraelből hozott inkubátorok, bébiételek és orvosi felszerelések sikeresen elérték a Shifa kórházat".

Legfrissebb