Ugrás a tartalomra

Birodalmi törekvések miatt jött létre az iszlám vallás? - Surjányi Dávid és Fanni

A Hit Rádió legújabb adásában Surjányi Dávid és Fanni betekintést adnak az arab világ kultúrájába és az iszlám vallás keletkezésébe.

Surjányi Fanni és Dávid

A Hit Rádió Világnézet című műsorában Surjányi Dávid és Fanni, Közel-Kelet kutatók, betekintést nyújtottak az arab világban szerzett tapasztalataikba, különös tekintettel az iszlám vallás keletkezésére, a régió kulturális sokszínűségére, és a nyugati világgal való összetett viszonyukra.


Surjányi Dávid és Fanni a műsorban beszámoltak arról, hogy a szaudi királyság 2019 óta nyitottabb a turisták felé, de hangsúlyozták, hogy utazásaik során nem az üdülés volt a cél, hanem a kultúra és a helyi életmód mélyreható megismerése. Az arab nyelv és dialektusok fontosságát is kiemelték, amely segített nekik jobban beleélni magukat és megérteni a helyi közösségek életét.

Surjányi Dávid kiemelte, hogy Mohamed megérkezése Medinába - egy városba, amely korábban zsidó településként ismert - egy új fejezet kezdetét jelentette az arab világban.

"Mohamed is ebbe a városba érkezett meg, Medina akkor egy zsidó település volt"

- említette meg Fanni, hangsúlyozva, hogy a város vallási összetétele már ekkor is változásokon ment keresztül.

"Azért hívták ezt a helyet Ároknak, vagy Gödörnek, mert ide terelték be a krisztianizálódott arabokat a judaizálódott arabok, és ott élve elégettek több száz embert"

- részletezte Dávid, valamint hozzátette:

"Én nem ezt olvasom sem a zsidó sem a keresztény porciójából a Bibliának"

- fejtette ki Dávid annak kapcsán, hogy az ilyen konfliktusok mögött véleménye szerint hatalmi törekvések álltak, hisz a zsidókat sokszor a szasszanida perzsák támogatták, míg a keresztényeket a bizánci birodalom.

"Szóval az az igazság, hogy ez a térség is nagyhatalmi játszótér lett"

- fejtette ki szakértőnk.

"Mohamed látta, és ez neki nem volt szimpatikus, és azt mondta, hogy hát, hogyha ez a kereszténység és ez a judaizmus, akkor ti nagyon elhajoltatok valamitől."

- fejtette ki Surjányi Dávid hangsúlyozva, hogy bár Mohamed álláspontja a nagyobb ideológiákhoz hasonlóan úgy nevezett igazságmorzsákra lett alapozva, amely azonban nem jelenti azt, hogy az őmegoldása jobb volt:

 "Tehát ő is egy erőszakos eszközzel egyesítette az arabságot."

Szakértőink a műsorban arra is kitértek, hogy a nyugati turisták megjelenése hogyan változtatja meg a helyi lakosok hozzáállását, és milyen előnyökkel és kihívásokkal jár ez mindkét fél számára. Megfigyeléseik szerint a nyugati kultúra bizonyos elemei, mint például a turizmus, pozitív hatással vannak a nyitottságra, de a kulturális különbségek továbbra is kihívást jelentenek.

"Léptennyomon amerikainak voltunk hívva. Tehát a kisgyerekek rohangáltak mögöttünk olyan területeken, ahol valószínűleg nem járt még, nemhogy turista, de valószínűleg fehér ember sem, még üzleti úton sem, és ott állandóan visitozták mögöttünk, hogy amerikaiak, amerikaiak"

- emlékezett vissza Surjányi Fanni.

Legfrissebb