Ugrás a tartalomra

Bíró New Yorkban: a poliamor kapcsolat házassággal egyenértékű

Photo by Tingey Injury Law Firm / Unsplash

Egy New York-i bíró úgy döntött, hogy a poliamor kapcsolatban élőket ugyanolyan jogi védelem illeti meg, mint a házasokat.

Ítéletében a New York-i Polgári Bíróság bírája, Karen May Bacdayan azt írta, hogy "eljött az idő", hogy a poliamor kapcsolatoknak törvényes jogaik legyenek.

„Az, ami 1989-ben „normális” vagy „nem hagyományos” volt, nem annak a barométere, ami most normális vagy nem hagyományos”

– írta döntésében Bacdayan.

1989-ben New York úgy döntött, hogy egy azonos nemű kapcsolat túlélő partnere "családnak" számít a Braschi kontra Stahl Associates Co ügyben. Bacyadan azt állítja, hogy lényegében ez megnyitotta az utat a melegházasság legalizálása előtt az Egyesült Államokban.

"A New York-i Állami Fellebbviteli Bíróság lett az első amerikai fellebbviteli bíróság, amely elismerte, hogy a nem csak a hagyományos, kétszemélyes, azonos neműek, elkötelezett, családszerű kapcsolat jogosult a jogi elismerésre"

- írta.

Bacdayan most azt mondja, ideje továbblépni, mert a korábbi döntés "a hagyományos ideológiában gyökerezett".

Bacdayan döntése egy lakásvitát érintő LMBTQ-ügy középpontjában áll. Meghalt egy férfi bérlő, aki egy barátjával élt, de meleg házastársa máshol élt. Halála után a barát megpróbálta megújítani a bérleti szerződést, de a tulajdonosok azt állították, hogy a férfinak nincs joga megújítani a bérleti szerződést, mert nem házasok. A barát azzal érvelt, hogy "nem hagyományos családtag".

A bíró kiállt a férfi álláspontja mellett.

Tony Perkins, a Családkutatási Tanács elnöke szerint Bacdayan döntése "csúszós pályára" helyezi Amerikát.

"A média kiröhögte a konzervatív mozgalom aggodalmait a csúszós lejtő miatt 20 évvel ezelőtt ”

– írta a The Washington Stand című folyóiratban.

"Az LMBTQ harca soha nem a házasságról szólt, hanem minden társadalmi normáról"

- tette hozzá.

Perkins rámutat, hogy 2003-ban a néhai Antonin Scalia bíró figyelmeztetett arra a napra, amikor az „erkölcsi döntéseken alapuló” állami törvények a „bigámia, az azonos neműek házassága, a vérfertőzés, a prostitúció, a házasságtörés, paráznaság” ellen mind megdőlnek.

A Gallup legutóbbi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 23 százaléka úgy gondolja, hogy a többnejűség "erkölcsileg elfogadható".

Katy Faust, a "Them Before Us" gyermekvédelmi kezdeménysezés alapítója azt állítja, hogy a hagyományos házasság és család összeomlása a gyerekek elleni támadás.

"A modern család minden újszerű iterációja újszerű módon sérti a gyermekek jogait és jólétét"

- mondta a The Washington Standnak.

(CBN)

Legfrissebb