Ugrás a tartalomra

Bio "szuperrobotokkal" gyógyítottak sérült sejteket a kutatók

Terápiás célokra is alkalmazhatják majd a jövőben.

Photo by National Cancer Institute / Unsplash

A Tufts Egyetem és a Harvard Egyetem Wyss Intézetének kutatói "Anthrobotok" néven új, önállóan mozgó biobotokat fejlesztettek, amelyek a kísérletek során élő, sérült emberi idegsejteket stimuláltak a regenerációra. - számol be a Fierce Biotech.

A tanulmány szerint az egészséges légcsősejtek, DNS-módosítás nélkül, képesek mozogni és neuronok növekedését ösztönözni a sérült területeken.

"...Lenyűgöző és teljesen váratlan, hogy az egészséges páciensek légcsősejtjei DNS-ük módosítása nélkül képesek önállóan mozogni és a neuronok növekedését ösztönözni egy sérült területen keresztül"

- mondta a tanulmány társvezetője, Dr. Michael Levin.

Az Anthrobotok fejlesztése a Xenobotok kutatásain alapul, de ezek a biorobotok kifejezetten a gyógyításra lettek tervezve. A Xenobotokkal ellentétben az Anthrobotok nemcsak önmagukat tudták gyógyítani, hanem más sejteket is. Ezenkívül a Xenobotokat kifejezetten békák embrionális őssejtjeiből alkották meg, míg az Anthrobotok felnőtt donorok légcsősejtjeiből származnak.

"Az Anthrobotok által képzett, önmozgó, többsejtű élő struktúra génmódosítatlan sejtekkel egyedülálló lehetőség"

- fejtették ki a kutatók.

Az Anthrobotok a légcsősejtek csillóit használják "evezőként", amivel mozogni tudnak. Az antrobotok organikusan több altípusú szerkezetté és mozgásmintává fejlődtek, és lineárisan vagy kis körökben mozogtak. Mindegyikük 45-60 napig élt egy petri-csészében, majd lebomlott.

Miután látták, hogy az Anthrobotok képesek a szöveteken keresztül mozogni, a kutatók a regenerációs potenciáljuk szempontjából is tesztelni kezdték őket.

Növesztettek egy 2D-s emberi neuronréteget, majd egy fémrúddal megkarcolták, és ezzel sebet ejtettek rajta, majd anthrobotok egy csoportját egy kisebb tálba helyezték, és egy olyan "fürtöt" hoztak létre, amelyet a tudósok "szuperrobotnak" neveztek el.

A kutatók a szuperbotokat úgy helyezték el a seb körül, hogy annak két oldalát át tudták hidalni, "egy mechanikus öltéshez hasonlóan" - írták a közleményben.

72 órán belül azt látták, hogy a natív neuronszövet visszanőtt, hogy bezárja a rést azokon a helyeken, ahol a szuperbotokat elhelyezték.

Az eredmények megalapozzák egy olyan kutatási program elindítását, amely tovább vizsgálja, hogyan lehetne az antrobotokat terápiásan felhasználni - írták a tudósok tanulmányukban.

Legfrissebb