Ugrás a tartalomra

Bill Gates szerint így változtatja meg a világot a mesterséges intelligencia

Szerinte ez az emberek javára válik majd.

Bill Gates, üzletember, a Microsoft volt vezérigazgatója.- Kép forrása: techeela.com

Bill Gates szerint a mesterséges intelligencia következő öt évben mindent átalakít majd - számol be a CNN.

A mesterséges intelligencia térnyerése sokakban azt a félelmet keltette, hogy a technológia miatt világszerte munkahelyek milliói fognak megszűnni. A Nemzetközi Valutaalap a héten arról számolt be, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése világszerte a munkahelyek mintegy 40%-át érintheti.

Gates szerint a történelem azt mutatja, hogy minden új technológia megjelenésével együtt jár a félelem, majd az új lehetőségek is.

"Ahogyan azt az 1900-as években a mezőgazdasági fejlesztéseknél is történt, az emberek azt gondolták:

"Hé, most mihez fognak kezdeni az emberek?" - de valójában rengeteg új dolog, rengeteg új munkakategória jött létre, és sokkal jobban állunk, mint amikor mindenki mezőgazdasági munkát végzett"

- mondta Gates.

"Ez is ilyen lesz"

-tette hozzá.

A CNN-nek adott keddi interjújában Gates arra a feltételezésre jutott, hogy a mesterséges intelligencia mindenki életét megkönnyíti majd.

Mivel nincs szükség "sok új hardverre", Gates szerint a mesterséges intelligenciához való hozzáférés "a már meglévő telefonon vagy számítógépen keresztül, a már meglévő internetkapcsolaton keresztül" fog történni.


Azt is elmondta, hogy az OpenAI ChatGPT-4-gyel kapcsolatos fejlesztések "drámaiak", mivel az "lényegében írni és olvasni is tud", így "majdnem olyan, mintha egy fehérgalléros munkás lenne, aki korrepetál, egészségügyi tanácsokat ad, segít kódot írni, segít a műszaki támogatási hívásokban". Azt mondta, hogy ennek a technológiának az oktatási vagy orvosi szektorba való beépítése "fantasztikus" lesz.

A Microsoft több milliárd dolláros partnerséget kötött az OpenAI-val. Gates továbbra is a Microsoft egyik legnagyobb részvényese.

"A Gates Alapítvány célja, hogy az emberek javát szolgáló lehetőségek eljuttatása közötti időbeli különbség a szegény és a gazdag országok között a lehető legrövidebb legyen"

- mondta Gates Zakariának a davosi Világgazdasági Fórumon.

"Hiszen az orvos- és tanárhiány sokkal súlyosabb Afrikában, mint Nyugaton".

Az IMF e heti jelentésében sokkal kevésbé optimista véleményt fogalmazott meg. A csoport szerint a mesterséges intelligencia a politikusok beavatkozása nélkül tovább mélyítené az egyenlőtlenségeket.

Gates vagyona a 140 milliárd dollárt is eléri, amivel a negyedik leggazdagabb ember a Földön a Bloomberg milliárdos indexe szerint.

Legfrissebb