Ugrás a tartalomra
Fotó: UN Geneva

Az európai gázellátási és megfizethetőségi válság valójában “hosszú távon jót tesz” – mondta a Microsoft milliárdos társalapítója, Bill Gates.

A CNBC-nek adott interjúban kifejtette, hogy ez végső soron arra kényszeríti majd a kontinenst, hogy a megújuló energiát alkalmazza, hozzátéve, hogy “az emberek nem akarnak majd az orosz földgáztól függeni”.

Gates elismerte, hogy a közvélemény “egy kicsit optimistává vált azzal kapcsolatban, hogy milyen gyorsan lehet [a megújuló energiaforrásokra] átállni”, és elismerte, hogy “nem orosz szénhidrogénforrásokat” kell találni.  Az üvegházhatású gázok globális kibocsátásáról szólva Gates megjegyezte, hogy a végső célt, hogy “az évi 51 milliárd tonnáról a nullára” jussunk, “a következő három évtizedben” kell elérni.

A milliárdos kitartott amellett, hogy nem lenne helyes “minden pénzt kivonni a [fosszilis tüzelőanyaggal működő] ágazatokból”, mert “ma az emberek így jutnak el a munkahelyükre, így kerülhetik el az emberek, hogy télen megfagyjanak”. Ugyanakkor azt mondta, hogy a piacok nem bízhatnak abban, hogy maguktól a megújuló energiaforrások felé mozdulnak el

Az EU nemrégiben megállapodott abban, hogy 15%-kal csökkenti a gázszükségletet ezen a télen, “hogy felkészüljön az Oroszországból érkező gázszállítások esetleges zavaraira”. A hónap elején azonban a német földgázszabályozó hatóság nyilvánosságra hozta, hogy az ország szeptemberben 14,5%-kal több gázt használt fel, mint az ötéves átlag, és arra figyelmeztetett, hogy elkerülhetetlen lesz a hiány, ha a németek nem csökkentik a fogyasztásukat.

(Oroszhírek)

Legfrissebb