Ugrás a tartalomra

Biden, Ukrajna és a kripto: az FTX összeomlása és globális elit

Photo by Jonathan Borba / Unsplash

Amikor a múlt héten hirtelen összeomlott az FTX kripto tőzsde platform, azonnal eltörölve a 30 éves alapító, Sam Bankman-Fried vagyonát, a nyilvánosság hamar észrevette, hogy a cég és a Demokrata Párt között több szál is húzódik, amelyek furcsa módon Ukrajnán keresztül futnak.A bahamai székhelyű FTX 2019-ben indult, és 2022-re több mint egymillió felhasználót gyűjtött össze. A felhasználók az elmúlt időszakban azonban hirtelen 6 milliárd dolláros kivonást kezdtek el követelni, miután egy CoinDesk által közzétett cikkből kiderült, hogy

Bankman-Fried kriptopénz-birodalmának két ága, az FTX és az Alamada Research között jelentős átfedés van az FTX által kitalált FTT kriptopénz formájában.

A rivális Binance cég, amely az FTX megvásárlását tervezte, bejelentette, hogy az érmében lévő összes részesedését feloldja, és végül elállt a felvásárlástól, így az egyik napról a másikra sikeressé vált cég csődbe ment.

15,6 milliárd dolláros nettó vagyonának felhalmozása Bankman-Fried ugyanilyen gyorsan vált földönfutóvá a Bloomberg Billionaires Index adatai szerint.

A vállalkozó pénteken lemondott, mivel cége csődöt jelentett. A fiatal mogul azonban rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkező családból származik. Édesapja, Joseph Bankman adótudós, aki a Stanford jogi karán tanít, míg édesanyja, Barbara Fried szintén Stanford jogi professzor, aki a Mind the Gap szervezetet is vezeti.

Ez a baloldali politikai akcióbizottság a Szilícium-völgyi adományozóktól gyűjt pénzt a Demokrata Pártnak.

Linda Fried, Bankman-Fried nagynénje a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának dékánja és a Világgazdasági Fórum Globális Jövőtanácsának társelnöke. Az ellentmondásos szervezet egykor az FTX-et népszerűsítette, bár a cég csődje után a cégre mutató weboldalt törölték.

A 2020-as választási ciklusban maga Bankman-Fried Joe Biden elnök kampányának egyik fő adományozójaként tűnt fel.

Az "önzetlen közéleti szereplő" a közelmúltban közel 39 millió dollárt adományozott a demokraták támogatására a félidős választásokon, ami az Open Secrets adatai szerint néhány nappal azelőtt történt, hogy cége összeomlott.

Arra készült, hogy a 2024-es választási ciklusban akár 1 milliárd dollárt is elkölthet, hogy a demokraták maradjanak a Fehér Házban. Az év elején a Bankman-Fried az ukrán Digitális Átalakulás Minisztériumával közösen indított egy kezdeményezést, hogy adományokat gyűjtsön Ukrajna számára, amely milliárdos humanitárius és katonai segélyeket kapott a Biden-kormányzattól is.

Az első olyan eset volt ez "amikor egy kriptotőzsde biztosított kriptoadományokat egy állami pénzügyi intézmény számára" a cég sajtóközleménye szerint. Az FTX átváltotta az adományokat fiat valutára és továbbította a pénzeket az Ukrán Nemzeti Banknak.

"Az ukrajnai konfliktus kezdetén az FTX szükségét érezte, hogy minden lehetséges módon segítséget nyújtson"

- állt a Bankman-Fried akkori közleményében.

Órákkal a cég csődbejelentése után Ryne Miller, az FTX főtanácsadója azt mondta, hogy a vezetők "vizsgálják a tárcák mozgásával kapcsolatos rendellenességeket", mivel az Elliptic kockázatkezelő cég arról számolt be, hogy egy feltételezett hackelés során akár 477 millió dollár is eltűnhetett az FTX-ről.

(DailyWire)

Legfrissebb