Ugrás a tartalomra

Bíborosok és más magas rangú Vatikáni tisztviselők támogatásait csökkentette Ferenc pápa

Az alacsonyabb beosztásúak támogatásait nem csökkentik.

Ferenc pápa kezdeményezte a bíborosok ingyenes bérleti díjának és a Vatikán más magas rangú tisztviselőinek támogatott bérleti díjának megszüntetését, mondván, hogy nekik is hozzá kell járulniuk a költségmegtakarításokhoz.

Az új szabályokat Maximino Caballero Ledo, a Vatikán pénzügyi minisztériumát vezető spanyol laikus, Maximino Caballero Ledo jegyzetében foglalták össze és ezek a pápával folytatott múlt havi találkozójából származnak.

A jegyzetet a Vatikán központi udvarán tették ki mindenféle felhajtás nélkül, és egy magas rangú vatikáni tisztviselő kedden megerősítette annak tartalmát a Reutersnek.

Eddig azok a bíborosok, akik a Vatikán tulajdonában lévő lakásokban éltek, akár a városállamban, akár annak római környezetében, bérleti díjmentesen éltek. Fizették a közüzemi és személyzettel kapcsolatos költségeiket. A bíborosok egy része nyugdíjas és nyugdíjat kap.A püspökök és más vatikáni vezetők jelenleg támogatott bérleti díjat fizetnek. Az új szabályok a klérus és a világiak felső vezetői szintjére vonatkoznak, például az elnökökre és a vatikáni hivatalok második és harmadik rangú tisztviselőire.

A feljegyzésben nem volt utalás arra, hogy az alacsonyabb szintű vatikáni alkalmazottak - akiknek többsége laikus - juttatásait csökkentenék. Néhányan közülük a piaci ár alatti bérleti díjat fizetnek a Vatikán tulajdonában lévő római lakásokban.

Caballero Ledo rescriptumként ismert feljegyzése szerint a pápa úgy döntött, hogy a tisztviselőknek "rendkívüli áldozatot kell hozniuk" a jövedelemáramlás növelése érdekében, és gondoskodniuk kell arról, hogy minél több pénz jusson az egyház missziójára.

(Premier Christian News)

Legfrissebb