Ugrás a tartalomra

Bibliai világnézetű beszédet tartott - elvesztheti pszichológusi engedélyét

Christian Cortez Pérez (Fotó: ADF International)

A mexikói Baja California Autonóm Egyetem (UABC) 2022-ben végzett hallgatója elveszítheti a pszichológusi engedélyét a diplomaosztó beszédében elmondottak miatt.

Habár Christian Cortez Pérez megjegyzései akadémiai környezetben hangzottak el, egy oktatókból álló csoport felszólította az egyetemet Pérez elhallgattatására és szankcionálására, "gyűlöletbeszédnek" minősítve a diplomaosztó beszédének tartalmát - írja az ADF International.

Pérez az egyetem orvosi és pszichológiai karának évfolyamelsőjeként kiérdemelte, hogy június 27-i diplomaosztó ünnepségén beszédet mondhasson.

Beszédében Pérez a család újradefiniálásának és a radikális nemi ideológiának az elutasítására szólított fel - mindezt mély erkölcsi meggyőződéséből fakadóan.


"Ma egy igazi antropológiai küzdelem sűrűjében vagyunk, amely az emberi lény, az emberi személy, az ember újradefiniálásáért folyik olyan ideológiák megvalósításával, amelyek mindig a méltóság és a szabadság aláásásába torkollnak"

- mondta.

Megjegyezte továbbá, hogy "az élet és a család megtámadása önpusztítás, támadás maga a civilizáció ellen", felszólítva társait, hogy éljenek szolidárisan egymással - "szeretni kell egymást, senki sem keresi a másik javát, ha nem szereti őt".

"Éltem a szólásszabadsághoz való alapvető jogommal, hogy szaktársaimhoz szóljak korunk legégetőbb kérdéseiről"

- mondta Pérez a nyilatkozatában.

"Most az egész szakmai karrieremet elveszíthetem, mert olyan nézeteket fejtettem ki, amelyekkel néhány diák és oktató nem ért egyet. Az állami egyetemeknek tiszteletben kell tartaniuk minden diák szólásszabadságát, és elkötelezett vagyok amellett, hogy igazságot szolgáltassak nemcsak magamnak, hanem minden mexikói számára, aki érdekelt a szabad véleménynyilvánítás jogának megőrzésében"

-mondta.

Az egyetem tantestületének tagjaiból álló csoport "kiáltványt" adott ki, amelyben felszólította az egyetemet, hogy szankcionálja Pérez úgynevezett "gyűlöletbeszédét", vonják meg a tudományos fokozatát és a szakmai engedélyét, vonják vissza az érdemrendjét, és tájékoztassák a pszichológusszövetségeket Mexikó-szerte a tetteiről. Követeléseik listáját az egyetemi tanács elé terjesztették.

Pérez augusztus 4-én értesült arról, hogy az iskola eljárást indított ellene. Ő viszontkeresetet nyújtott be jogos érdekei védelmében. Az egyetem végleges döntése szeptember közepén várható az ADF szerint.

"Ha a Christian megbüntetésére irányuló kampány sikeres lesz, az azt mutatja, hogy bárki, aki Mexikóban nyilvánosan mer beszélni, veszélyben van. Ez a nemzetközi emberi jogi törvények egyértelmű megsértése, amely nem demokráciákra, hanem diktatúrára emlékeztet"

-mondta Kristina Hjelkrem, az ADF International ügyvédje.

Szólásszabadság az egyetemen?

Az elmúlt években diákok és tanárok világszerte cenzúra kampányok és jogi eljárások tárgyát képezték, amelyek mind a hírnevüket, mind a karrierjüket veszélyeztették.

2021 novemberében a Loudoun megyei iskolatanács beleegyezett egy olyan állandó végzésbe, amely megtiltotta, hogy megtorló intézkedéseket foganatosítson a Leesburgi Általános Iskola tanára, Tanner Cross ellen, amiért kifejezte alkotmányosan védett nézeteit a tanács transzneműekkel kapcsolatos politikájával kapcsolatban.

Cross azután került a címlapokra, hogy felfüggesztették, mert azt merte mondani az iskolatanácsnak, hogy nem szólítja a gyerekeket a preferált névmással, mert az sérti a keresztény hitét.

"Minden diákomat szeretem, de soha nem fogok hazudni nekik, függetlenül a következményektől"

- mondta május végén.

"Tanár vagyok, de elsősorban Istent szolgálom, és nem fogom megerősíteni, hogy egy biológiai fiú lehet lány, és fordítva, mert ez ellenkezik a vallásommal. Ez hazugság egy gyereknek és bántalmazás a  gyerekkel szemben. És ez bűn Istenünk ellen"

-hangsúlyozta.

Egy korábbi döntésében a Loudoun megyei körzeti bíróság helyt adott Cross előzetes jogorvoslati kérelmének az iskolaszék megtorlása ellen. 2021 szeptemberében a virginiai legfelsőbb bíróság megerősítette az alsóbb fokú bíróság döntését. A megegyezéssel Cross munkahelyének védelme állandóvá válik.

Ugyancsak 2021 márciusában az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága egy volt georgiai egyetemista javára döntött, aki 2017-ben beperelte az iskoláját, miután a felettesei megtiltották, hogy keresztény irodalmat terjesszen az egyetemen.

A főiskola emiatt később változtatott a politikáján: a diákok most már általában bárhol és bármikor terjeszthetnek keresztény irodalmat az egyetemen anélkül, hogy előzetesen engedélyt kellene szerezniük.

Új kutatás vizsgálja azokat az egyetemeket, amelyek korlátozzák a vélemény nyilvánítást.

A FIRE (The Foundation for Individual Rights and Expression - Alapítvány az Egyéni Jogokért és Kifejezésért) által a College Pulse-szal együttműködve készített jelentés rangsorolta a legjobb és legrosszabb egyetemi kampuszokat aszerint, hogy mennyire engedélyezik a mainstream-től eltérő véleménynyilvánítást.

A három évente megjelenő College Free Speech Rankings (Az egyetemi szólásszabadság rangsora) a diákok szabad véleménynyilvánításával foglalkozó legnagyobb jelentés, amelyben 45 000 diákot kérdeztek meg Amerika 203 legnagyobb és legtekintélyesebb egyetemén.

A Columbia Egyetem végzett a legrosszabb helyen a szólásszabadság szempontjából, után következik a Pennsylvania Egyetem.

Mindez  azért is nagyon szomorú, mert mind a két egyetem, tudományos szinten az Egyesült Államok tíz legjobb egyetemei közé tartozik, és az innen kikerülő személyek számítanak a tudományos elit vezéralakjainak.

Tóth Fruzsina / CBNLegfrissebb