Ugrás a tartalomra

Bibliai történetet igazol az új régészeti lelet?

A kapu akkora kövekből áll, amelyek nagyobbak, mint egy ember.

A Tel Eranban feltárt kapuról készült fénykép - Kép forrása: Emil Aladjem/IAA

Régészek feltárták Izrael legrégebbi ismert kapuját, egy 5500 éves impozáns kőből és vályogtéglából épült átjárót Tel Erani ókori városában - jelentette be kedden az Izraeli Régészeti Hatóság.

A kapu Kiryat Gat központ közelében fedezték fel a tudósok, és arra a következtetésre jutottak, hogy az urbanizáció már évszázadokkal hamarabb elkezdődhetett a térségben, mint ahogyan azt eddig gondolták - írja a Times of Israel.

"Ez az első alkalom, hogy egy ilyen nagyméretű, a korai bronzkor átmeneti időszakából származó kaput tártak fel"

- mondta Emily Bischoff, az IAA ásatási igazgatója a kapuról készült videóban.

"Ami érdekes ebben a kapuban, hogy részben vályogtéglából, részben pedig monolitikus kövekből épült, és ezek a kövek nagyobbak, mint én"

- mondta Bischoff.

Emily Bischoff, a Tel Eranban végzett kutatás vezetője - Kép forrása: Yoli Schwartz/IAATel Erani ősi városa az urbanizáció egyik első példája Izraelben. A mintegy 150 dunam (150 000 négyzetméter vagy 37 hold) területű városba a korai bronzkorszakban, i. e. 3300 körül kezdődően telepedtek le, és a korai bronzkor végén, i. e. 2500 körül hagyták el.

A régészek a Tel Eraniban végzett ásatások során középületeket, egy vízelvezető rendszert, és olyan városrendezésre utaló bizonyítékokat fedeztek fel, mint az utcák és erődítményfalak, amelyek azt bizonyítják, hogy a helyszínen egy jól szervezett város állt.

Korábban a szakértők úgy vélték, hogy az urbanizáció ezen a területen az Izrael területén feltárt legrégebbi kapu alapján 5200 éve kezdődött. Ez a kapu egyébként a Beerseba melletti Tel Aradban található. A Tel Erani kapu datálása azonban néhány évszázaddal korábbra, mintegy 5500 évvel ezelőttre tolja a városiasodás kezdetének bizonyítékait.

"Valószínű, hogy minden járókelőnek, kereskedőnek vagy ellenségnek, aki be akart lépni a városba, át kellett mennie ezen az impozáns kapun"

- mondta Martin-David Pasternak, az IAA kutatója, akinek szakterülete a bronzkor.

Bischoff megjegyezte, hogy a kapu és az erődítményfalak építéséhez elég messziről kellett köveket hozni és több száz vagy ezer vályogtéglát kellett gyártani.

"Ezt nem egy vagy néhány egyén valósította meg. Az erődítmény rendszer a társadalmi szerveződés bizonyítéka, amely az urbanizáció kezdetét jelzi"

- magyarázta.

A beszámolók szerint a 7-8 méter vastagságú erődítményfal abból az időből származik, amikor Egyiptom megszállta a területet.

Tel Eranról készült légifelvétel - Kép forrása: Emil Aladjem/IAA


A The Temple Institute egy Facebook bejegyzésében azt állítja, hogy ezek a régészeti feltárások az "Ígéret Földjére" küldött kémek történetét támasztják alá, akik mikor visszatértek, beszámoltak Áronnak és Mózesnek az ott látottakról.

"Elmentünk vala arra a földre, amelyre küldöttél vala minket, és bizonyára tejjel és mézzel folyó az, és ez annak gyümölcse!Csakhogy erős az a nép, amely lakja azt a földet, és a városok erősítve vannak, és felette nagyok; sőt még Anák fiait is láttuk ott." (V Móz 13:28-29)


Legfrissebb