Bezuhant az aktív holland katolikusok száma, a templomok 80 százalékát kell bezárni

Bezuhant az aktív holland katolikusok száma, a templomok 80 százalékát kell bezárni
Photo by Andrew Seaman / Unsplash

Az 1950-es években a katolikusok 80 százaléka járt templomba. Mára ez az arány 3 százalékra csökkent. A tömeges templomelhagyás miatt több intézménynek be kellett zárnia. Az amszterdami egyházmegyében várhatóan tíz éven belül a templomok 80 százalékát be fogják zárni - írta meg a Vasárnap.hu.

Tavaly decemberben a The European Conservative tömeges templomelhagyásokról írt a holland katolikusok körében. Az amszterdami egyházmegye egy friss bejelentése pedig arra utal, hogy a nyugat-európai országban még rosszabb a helyzet, mint a tavalyi jelentések mutatták.

Szeptember 10-én Jan Hendricks, az amszterdami egyházmegye püspöke közölte a helyi plébániák vezetőivel, hogy az egyházmegye területén lévő 164 templomból 99-et be kell zárni a következő öt évben. A fennmaradó 65 templomból 37 „kisegítő templomként” fog üzemelni a következő 5-10 évben, utána ezeket is bezárják. Ez azt jelenti, hogy tíz év múlva mindössze 28 templom fog működni az egyházmegye területén, ami ötöde a ma használatban lévő épületeknek.

„Az a cél, hogy létrehozzunk 28 aktív evangelizációs központot. Bízunk benne, hogy a helyi plébánosok ezt meg tudják oldani”, nyilatkozta Putter, majd hozzátette: „Az évek során folyamatosan csökkent a miséken résztvevők száma. Ez nem egy új fejlemény”

-mondta a püspök.

Ma Hollandiában 425 000 megkeresztelkedett katolikus él, akiknek mindössze a 3 százaléka jár templomba. Ez az arány az 1950-es években még 80 százalék volt.

(Vasárnap.hu)

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2022 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.