Ugrás a tartalomra

Bevezetik az iszlám bankrendszert Oroszországban

Az iszlám pénzügyi rendszert a saría jogrendszer szabályozza.

Oroszországban hasznát fizetőeszköz, a rubel- Kép forrása: ededchechine/Freepik

Kétéves próbaidővel Szeptembertől bevezetésre kerül Oroszországban az iszlám bankrendszer. A közel 25 milliós muszlim lakosság számára elemeiben eddig is elérhető volt, de most először törvény is rendelkezik róla - számol be az index.


Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke még augusztus elején írta alá az iszlám pénzügyi rendszer megvalósításáról szóló jogszabályt, melyet bevezetésképp Baskíriában, Tatárföldön, Csecsenföldön és Dagesztánban indítják el, ahol a lakosság döntő része muszlim.


Az iszlám pénzügyi rendszert a szigorú saría jogrendszer szabályozza, így mielőtt bármi pénzügyi újítást bevezetnének, iszlám hittudósok döntik el, hogy azok halal (engedélyezettek) vagy éppen haram (nem engedélyezett) a saría tekintetében.


Minden olyan befektetés is tiltott, amely szembemegy az iszlám erkölccsel, így például a szerencsejáték, a pornóipar, de a fegyverkereskedelem, valamint az alkohol- és dohánytermékekkel való üzletelés is tiltott, és olyan vállalkozásokat sem fognak finanszírozni a bankok, amelyekben sertéstenyésztéssel, vagy feldolgozással foglalkoznak.

Az iszlám bankrendszerben nincs kamat, haszonra csak a bankkal közösen befektetett vállalkozásoka befektetett nyereséggel lehet szert tenni - Kép forrása: pressfoto/Freepik

Haszonra úgy lehet szert tenni, hogy a bankokban elhelyezett pénzeket a bankkal közösen befektetik egy vállalkozásba, és az ott elért nyereségből ( vagy éppen veszteségből) részesül a pénz biztosítója. Vállalkozások esetén pedig együtt vállalkoznak a cégekkel, majd az elért haszonból vagy veszteségből részesülnek. A nyereség egy részét a bankoknak jótékony célokra kell fordítaniuk, tehát minden ügyletben meg kell jelennie az úgy nevezett zakátnak, azaz a vallásos adónak.

Magánhitelek esetében a bankok nem kamatot kérnek, hanem a költségeiket fedező jutalékot, amely a futamidőtől függetlenül független fix összeg.

Az iszlám bankrendszer a partneri alapú kapcsolatokat támogatja, ellentétben a hagyományos, nyugati típusú bankokkal

– mondja  Madina Kalimullina, az iszlám bankrendszer szakértőit tömörítő orosz szervezet ügyvezető titkára.

Kétségbeesett tömegek próbálják az oroszellenes szankciók következtében kivenni a pénzüket a Sberbankból - Kép forrása: MICHAL CIZEK/AFP

A világon jelenleg nagyjából kétmilliárd muszlim él, és ha valakibetartja a a pénzügyekre vonatkozó saría előírásokat akkor nem fog a nyugatai bankrendszerekhez fordulni. Éppen ezért a 2008-as gazdaság világválság az iszlám bankokat sem érintette annyira.

Oleg Ganejev, Oroszország legnagyobb hitelintézetének, a Sberbanknak az alelnöke  arra hívta fel a figyelmet, hogy az iszlám bankszektor éves növekedési rátája 40 százalék, amely 2025-re eléri értékben a 7700 dollárt.

Az index beszámolói szerint az arab világban működő intézmények a kétezres évek elején kezdtek el a muszlim országokon kívül is terjedni. Az Orosz bankszövetség a Krím 2014-es elcsatolását követően javasolta a bankrendszer bevezetését az országban, amely folyamatot az ukrajnai háború nyomán elrendelt oroszellenes szankciók is felgyorsítottak.


Legfrissebb