Ugrás a tartalomra

Betiltottak egy palesztinbarát tüntetést Budapesten

Orbán Viktor is megszólalt a tüntetésekkel kapcsolatban.

A francia rendőrség őrizetbe vesz egy tüntetőt a palesztinok támogatására szervezett betiltott tüntetésen a párizsi Place de la Republique téren 2023. október 12-én. - Kép forrása: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images

A mandiner beszámól arról, hogy a hatóság szerint a megmozdulást a Hamász felhívása révén szervezték, amelyről már korábbi cikkünken is beszámoltunk.

Megtiltotta a Budapesti Rendőrkapitányság az október 13-ra szervezett gyűlés megtartását, amelynek helyszínét a II. kerületben tűzték ki.

A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon. - közölték a hatóságok.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény 13. § 1. bekezdése alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet.

A rendőrség hangsúlyozta, hgoy amennyiben valaki mégis részt venne a betiltott gyűlésen, az szankciót von maga után.

Orbán Viktor a mandiner beszámolói szerint a Hamászt támogató tüntetésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy

"MAGYARORSZÁGON ILYENEKET NEM LEHET TARTANI, MERT AZ ÖNMAGÁBAN TERRORVESZÉLYHEZ VEZETNE."

"Ezzel szemben Nyugat-Európában vannak ilyenek, és vannak hozzá emberek, akik helyeslik az ilyen akciókat. Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nekünk 2015-ben helyén volt az eszünk, és megépítettük a kerítést”

– jegyezte meg a kormányfő, vaalmint hozzátette:

„A magyar kormánynak meg kell védenie a zsidó magyar állampolgárokat, és nem szabad, hogy veszélyben érezzék magukat. A veszélyek korában is helyt kell állnia a magyar kormánynak

A palesztinbarát tüntetéseket egyébként több erurópai országban is betiltották, de így is nagyobb tömeg gyűlt össze például Bécsben, ahol a tiltások ellenére több százan voltak jelen, és Franciaországban is több embert le kellett tartóztatni, mert részt vettek a tiltott gyűléseken.

Franciaországban könnygázt is bevetettek a tömeg feloszlatására.

Legfrissebb