Ugrás a tartalomra

Vatikáni közlemény: a katolikusok nem lehetnek szabadkőművesek

Összeegyeztethetetlen a katolikus egyház tanításaival.

Ferenc Pápa a heti általános audiencián a vatikáni Szent Péter téren 2023. november 15-én. - Kép forrása: REUTERS/Remo Casilli

A Vatikán doktrinális hivatala szerdán közölte, hogy a Katolikus Egyház hívei számára tiltott a szabadkőműves tagság - számol be a index.

A Vatikán szerdán megerősítette, hogy a katolikus hívők nem lehetnek szabadkőművesek. A becslések szerint a több évszázada fennálló szabadkőműves mozgalom tagjainak száma jelenleg nagyjából hatmillióra tehető.

A vatikáni Hittani Kongregáció szerdán megjelent dokumentumában „összeegyeztethetetlennek” nevezték a katolikus egyház tanításait a titkos társaság alapelveivel. 

Az indoklásban felidéztek egy 1983-as nyilatkozatot, amely szerint a római katolikus vallásúaknak tilos aktív szabadkőműves tagságot vállalniuk. A XVI. Benedek pápa által jóváhagyott rendelkezés szerint a tagsággal súlyos bűnt követnek el a katolikus hívők, emellett szentáldozásban sem részesülhetnek.

A Ferenc pápa által ellenjegyzett levélben egy Fülöp-szigeteki püspök kérdésére válaszoltak. Julito Cortes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyházmegyéjében egyre több szabadkőműves hívő van. 

A Reuters állítása szerint a szabadkőműves páholyok főként férfiakból állnak, amelyekhez titkos rituálék és szimbólumok kapcsolódnak.

Egyes feltételezések szerint időnként ez a mozgalom befolyásolja a világ legfontosabb történéseit.

Az Index beszámolói szerint napjainkban az Angol Egyesült Nagypáholy a világ egyik legrégebbi társadalmi és jótékonysági szervezete, amelynek múltja a középkorig nyúlik vissza. A szabadkőművesség leghíresebb tagjai között tartják számon: II. Erzsébet királynőt és férjét, Fülöp herceget, Winston Churchill volt brit miniszterelnököt, Rudyard Kipling és Arthur Conan Doyle írókat.  

A magyarországi szabadkőműves-páholyok megalakulása elsősorban Mária Terézia testőríróihoz kötődik, később pedig olyan hírességek is csatlakoztak a páholyokhoz, mint Kazinczy Ferenc, Kármán József, Széchényi Ferenc, Kossuth Lajos, Szabó Ervin, Ady Endre és Rákosi Mátyás.

Legfrissebb