Ugrás a tartalomra

Betiltanák az abortuszt a 15. hét után Floridában

A törvényjavaslatot a múlt hónapban fogadták el és Ron DeSantis republikánus kormányzóhoz  került, aki korábban már jelezte, hogy támogatja a törvényhozók javaslatát az abortuszhoz való hozzáférés korlátozása érdekében.

Florida csatlakozik Nyugat-Virginiához és Arizonához, ugyanis a konzervatív vezetésű állam szintén 15 hetes abortusztilalmat terjesztett elő.

A floridai törvény jelenleg tiltja az abortuszt a harmadik trimeszterben.  Kivételt tesz lehetővé, ha az eljárás a várandós nő életének megmentése vagy a várandós nő „közvetlen súlyos és visszafordíthatatlan testi károsodásának súlyos veszélye” elkerülése érdekében szükséges.

Az elfogadott törvényjavaslat megtartaná ezeket a mentességeket, és hozzáadna egy másikat: ha a magzatnak végzetes rendellenessége van.

A demokraták által javasolt több mint tucatnyi módosító indítvány, köztük egy, amely kivételt jelentene a nemi erőszak és a vérfertőzés esetére, megbukott.

A szenátorok 23-15 arányban megszavazták a törvényt, amely ha DeSantis aláírja, július 1-jén lépne hatályba.

Az intézkedést ellenző demokraták csütörtök este sietve hangot adtak ellenkezésüknek, a párt  képviselői pedig nyilatkozatukban kijelentették, hogy ez „közvetlen támadás Florida lakossága és alkotmányos jogaink ellen”.

Legfrissebb