Ugrás a tartalomra

Benjamin Netanjahu: "Ez Izrael második függetlenségi háborúja"

A szakértők szerint ez még csak a főpróba.

Az IDF katonái izraeli zászlót tűznek ki egy épületre Gázában.

Izrael múlt pénteken megindította a szárazföldi műveletet a Gázai övezet ellen. Benjamin Netanjahu bejelentette, hogy újabb szakaszba lépett a háború, és elhúzódó fegyveres konfliktusra kell számítani- számol be az index.

A Hamász október 7-i terrortámadását követően Izrael hadiállapotot hirdetett az iszlám radikális szervezet ellen. A zsidó állam közel háromszázezer tartalékost mozgósított. A terrortámadás áldozatainak száma megközelíti az 1400-at. A Hamász irányította palesztin hatóságok szerint a válaszcsapásokban több mint 7000-en vesztették életüket.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szárazföldi erői október 27-én bevonultak a Gázai övezetbe, ahol szembeszáll a Hamász erőivel.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök október 28-án megerősítette a szárazföldi hadművelet tényét. Elmondása szerint

"Ez Izrael második függetlenségi háborúja"

-és elhúzódó fegyveres konfliktusra kell számítani, amelyben megsemmisítik az ellenséget.

Az IDF beszámolói szerint a szárazföldi művelet megindítása óta csapataik számos terroristával végeztek a Gázai övezet északi részén zajló összecsapásokban.

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy Vasárnap kijelentette, hogy a támadás célja a Hamász megsemmisítése, valamint elmondta:

"A szárazföldi hadművelet összetett, és veszélyeket rejt magában, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük erőink biztonságát".

A szakértők, és az IDF közlései szerint ez azonban még csak egy nagyobb támadás főpróbája lehet.

"Az IDF északi irányból egy Beit Henoun nevű kis település irányába indított meg támadást három oldalról, illetve a Gázai övezetnek a tengerparti részén. Én úgy gondolom, hogy ez még nem a teljes támadás, hiszen Netanjahu elnök úr is úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyon hosszú és nagyon bonyolult művelet. Szerintem ez a főpróba"

– mondta az ATV-nek Resperger István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Legfrissebb