Ugrás a tartalomra

Benett szerint Oroszország letett Ukrajna demilitarizálásáról és Zelenszkij-t se küldenék el

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint Oroszország többé nem törekszik Ukrajna elnökének menesztésére és kisebb szomszédai teljes demilitarizálására, viszont Ukrajna lemondott a NATO-csatlakozásról – írta meg a CBN News.

A Ynet News izraeli napilap által rendezett konferencián hétfőn Bennett azt mondta:

„Az elmúlt hetekben történt némi előrelépés a felek között, de számos alapvető témában nagyok a szakadékok”

Oroszország Ukrajna elleni invázióját „különleges műveletként” jellemezte és célként Ukrajna „elnácitlanítását” jelölte meg. Ukrajna azonban azt állítja, hogy  Moszkva meg akarja buktatni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányát, és felváltani egy orosz kormánnyal. Oroszország nyilvánosan nem mondta ki, hogy letesz Ukrajna demilitarizálásától.

Izrael közvetítővé vált a háborúzó Oroszország és Ukrajna között.

„Olyan helyzetbe hoztuk Izraelt, amely lehetővé teszi a folyamatos kommunikációt mindkét fél között, amely őszinte és nyitott és eredményeket hozhat”

– tette hozzá.

Bennett elfogadta Zelenszkij meghívását Kijevbe, azzal a feltétellel, hogy Ukrajna előrehaladást ér el Oroszországgal a fegyverszüneti tárgyalásokon – közölte hétfőn a Ynet News.

"A tárgyalások előrehaladása nyilvánvaló, hogy személyes találkozókra van szükség"

- mondta a Ynetnek egy, a tárgyalásokon részt vett,  meg nem nevezett vevő.

A jelentés szerint a Miniszterelnöki Hivatal felkérte az izraeli Shin Bet biztonsági szolgálatot, hogy a biztonsági terveket készítsen Bennett lehetséges kijevi látogatására. Egyes biztonsági tisztviselők biztonsági aggodalmukat fejezték ki a háborús övezetbe való utazással kapcsolatban.

Míg az izraeli külügyminiszter keményen elítélte Oroszország invázióját, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök sokkal visszafogottabban fogalmazta meg kritikáját a szemlegesség fenntartása érdekében. Bennett március 5-én meglepetésszerű látogatást tett Moszkvában, és számos alkalommal beszélt telefonon Zelenszkijvel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Legfrissebb