Ugrás a tartalomra

Ben-Gvir a Templom-hegyen: egy véleményen az USA és a Hamász

A szaúdi külügyminisztérium provokációnak tartja a az eseményt.

Itamar Ben-Gvir a Templom-hegyre látogatott Tisha B' Av alkalmából. - forrás: Twitter

Becslések szerint mintegy 2000 zsidó, köztük törvényhozók is felmentek a Templom-hegyre, a judaizmus legszentebb helyére csütörtök reggel, Tisha b'Av ünnepén, amelyen a zsidók világszerte az első és a második jeruzsálemi Szentély lerombolását gyászolják. - írja a World Israel News.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is köztük volt. Az esemény nemzetközi felháborodást váltott ki, mivel az Egyesült Államok, Jordánia, Szaúd-Arábia és a Hamász terrorszervezet is elítélte a törvényhozó Templom-hegyi látogatását.

"Ez a hely a legfontosabb hely Izrael népe számára, ahová vissza kell térnünk és meg kell mutatnunk szuverenitásunkat"

- mondta Ben-Gvir.

"Ezen a napon, ezen a helyen nagyon fontos emlékezni arra, hogy mindannyian testvérek vagyunk. Jobboldaliak, baloldaliak, vallásosak, szekulárisak, mindannyian ugyanazok vagyunk. Amikor egy terrorista kinéz az ablakon, nem tesz különbséget közöttünk"

– tette hozzá.

Modell a második jeruzsálemi templomról, amelyet Titusz vezetésével i.sz. 70-ben romboltak le - Wikipedia/Ariely

A Templom-hegyre Yitzhak Wasserlauf, galilei miniszter is ellátogatott az emléknap alkalmából. - számol be a CBN.

"Most, Tisha B' Av napján itt vagyunk a Templom-hegyen, a zsidó nép legszentebb helyén. A száműzetés kétezer éve alatt minden zsidó imádkozott és könyörgött, hogy elérhesse ezt a helyet, hogy felmehessen a Templom-hegyre"

– mondta.

"Isten segítségével el fogjuk érni, hogy felépüljön a Szentély"

– emelte ki.

Az arab világ részéről, amelynek vezetői a Templom-hegyet kizárólag muszlim területnek tekintik, ahol a zsidóknak tilos imádkozni vagy odalátogatni, heves ellenreakciókat váltott ki.

A szaúdi külügyminisztérium "minden nemzetközi norma és megállapodás durva megsértésének" és "a világ minden muszlimja számára provokációnak" minősítette Ben-Gvir jelenlétét a helyszínen.

A gázai székhelyű Hamász elnevezésű terrorcsoport közleményében veszélyes eszkalációnak nevezte Ben-Gvir látogatását a Templom-hegyen, és ígéretet tett arra, hogy bármi áron meg fogja védeni az "áldott" Al-Aksza mecset identitását, és meg fogja őrizni annak iszlám és arab jellegét".

A World Israel News beszámolói szerint a Hamászhoz hasonlóan a Biden-kormányzat is elítélte az eseményt, mondván, hogy "határozottan kiáll a történelmi status quo megőrzése mellett, (amely szerint a zsidók számára tilos a szabad vallásgyakorlás a helyszínen) a jeruzsálemi szent helyek tekintetében. Elfogadhatatlan minden olyan egyoldalú lépés vagy retorika, amely veszélyezteti a status quo-t".

Legfrissebb