Ugrás a tartalomra

"Befogadóbbra" cseréli egy holland egyetem rendezvényeinek keresztény nyitó és záró szövegét

A holland fővárosban, Amszterdamban található Szabad Egyetem (VU), az ország egyik vezető egyeteme, eltörli a keresztény elemeket az egyetemi ünnepségeken és az ilyen összejövetelek nyitó- és zárószavait egy "befogadóbb jellegű" szövegre cserélik.

"Segítségünk az Úr, az ég és a föld teremtőjének nevében van" - ez a hitvallás hangzott el mindig az akadémiai ünnepségek elején az eredetileg keresztény egyetemen. A végén pedig az elnök azt mondta: "Dicsértessék az Úr neve, most és mindörökké".  Január 1-jétől ez megváltozik, már csak utalni fognak az egyetem keresztény tradícióira és érték vezérelte tudomány szemléletére.


A rendezvények elején és végén elhangzó keresztény elem az elmúlt években egyre inkább ellenállást váltott ki a Szabad Egyetemen. Jacintha Ellers evolúciós ökológia professzor például azért nem akart a doktori ceremóniákon elnökölni, mert köteles lett volna elmondani a bibliai szöveget. Ez pedig szerinte "egy ateista evolúcióbiológus számára megvalósíthatatlan".

Maartje Raijmakers, a pedagógiai és neveléstudományok professzora szintén nem volt hajlandó szónoklatot tartani, ha az bibliai szövegek idézésével járt volna.

"Az ateista életmódom nem választható"

- mondta a Trouw holland napilapban.

"Ez az identitásom fontos része, ahogy mások számára a vallásos hit is az"

-fogalmazott.

Egy PhD-hallgatókból álló csoport petícióját, amely a szöveg újratárgyalására buzdított, több mint 300-an írták alá az év elején. A dékáni tanács, amely a kiigazítást fontolgatta, most szintén úgy érzi, hogy a hagyományos szöveg már nem tükrözi a mai VU "sokszínűségét".

(CNE)

Legfrissebb