Ugrás a tartalomra

Bebörtönzött tanár: Inkább maradok egy évszázadig börtönben, mint hogy betartsam ezeket a transznemű szabályokat

Fotó: Brian Lawless / PA

Egy ír tanár, akit felfüggesztettek, mert megtagadta a nemsemleges névmások használatát, azt mondta, hogy szívesebben marad egy évszázadig börtönben, mintsem  aláássa a transzneműséggel kapcsolatos meggyőződését.

Enoch Burke evangéliumi keresztényt a bíróság megsértése miatt börtönbe zárták hétfőn, miután megszegte azt a rendelkezést, hogy ne menjen a Co Westmeath-i Wilson's Hospital Schoolba, és ne próbáljon meg tanítani.

Burke-et letartóztatták, miután megjelent az iskolában dolgozni egy fegyelmi eljárás követően. Az eljárás az után indult, hogy nem volt hajlandó „ők”-ként megszólítani egy transznemű diákot.

A szerdai dublini meghallgatás alkalmat adott arra, hogy a középiskolai történelem- és némettanár szabaduljon, ha beleegyezik a parancsba. Ehelyett azt mondta a bíróságnak, hogy még ha „minden órában a következő 100 évben” börtönben kell maradnia, akkor sem tesz ennek eleget.

Azt mondta, hogy a transzneműség ellentétes a szentírással, és ebben az esetben „csak Istennek engedelmeskedik”, és „nem az embereknek”.

Ezt követően visszavitték a Mountjoy börtönbe, hogy egy harmadik éjszakát töltsön börtönben, kötelezték az iskola jogi költségeinek megfizetésére, amely felfüggesztette a teljes fizetését. Azt mondták neki, hogy kiszabadulhat pusztán úgy, ha jelezi, hogy eleget kíván tenni az utasításnak, amelyet az ír egyházi iskola hozott.

Hit Rádió / The Telegraph

Legfrissebb