Ugrás a tartalomra

USA: a lelkészeknek csak a fele elégedett a munkájával

A lelkészek hivatásukba vetett bizalma csökkent.

Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

A Barna Group tanulmánya szerint a lelkipásztorok hivatásukba vetett bizalma, beleértve a jólétérzetüket is, csökkent.

A Barna Group új felmérése szerint a lelkészek mintegy 52 százaléka "nagyon elégedett" a munkájával, ami a lelkészi elégedettség csökkenését mutatja 2015 óta (72 százalék).

2022-ben a megkérdezett lelkészek 35 százaléka érezte magát magabiztosabbnak a hivatásában, mióta először kezdte a szolgálatot, ami csökkenés a 2015-ös 66 százalékhoz képest. Ugyanebben a felmérésben a lelkészek 38 százaléka mondta azt, hogy "nagyon elégedettnek érzi magát a jelenlegi gyülekezetében végzett szolgálatával", ami csökkenés a 2015-ös 53 százalékhoz képest.

Eközben a 45 év alatti lelkészeknek mindössze 35 százaléka "nagyon elégedett" a munkájával, míg 66 százalékuk azt állítja, hogy volt olyan időszak, amikor kételkedett lelkészi hivatásában. Összességében 2020 óta folyamatos csökkenés tapasztalható. Például 2022-ben a lelkészek 52 százaléka mondta, hogy "nagyon elégedett" a munkájával, ami csökkenést jelent a 2020-as 67 százalékhoz képest. Emellett 2022-ben a lelkészek 38 százaléka volt elégedett a gyülekezetében végzett szolgálatával, ami csökkenést jelent a 2020-as 47 százalékhoz képest.

"A lelkészek az elmúlt három évben egyfajta frontvonalban dolgozók voltak, és a stressz, az elszigeteltség, a sértődöttség és a megosztottság továbbra is negatívan hat a lelkészekre"

- mondta David Kinnaman, a Barna Group vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

"Aggasztó, hogy a munkájukban elégedettséget érző lelkészek száma továbbra is csökken"

-mondta.

(Christian Headlines)

Legfrissebb