Ugrás a tartalomra

Banglades: hamis vádakkal 81 napot töltött börtönben egy keresztény férfi

A család ez idő alatt is állandó félelemben élt.

Illusztráció. - Keresztény bangladesi férfi. - Kép forrása: Open Doors

Akramot 2023 végén tartóztatták le, majd több hónap után szabadon engedték a bangladesi börtönből.

2023 novemberében letartóztattak egy bangladesi férfit, Akramot*, aki az iszlám vallásról tért át a kereszténységre. Akramot hamisan azzal vádolták, hogy kormányellenes tevékenységet folytat, szegény muszlimokat térít át a kereszténységre, és rágalmazza Mohamed prófétát.

Ez a történet már önmagában is elég tragikus lenne, de súlyosbítja a helyzetet, hogy a vádakat megfogalmazó emberek voltak azok, akik egy héttel korábban megverték Akram családját.

Akram lányát, fiát és édesanyját muszlim szomszédaik támadták meg, akik az incidens során szerzett sérüléseik miatt kórházi kezelésre szorultak. Akram feljelentést tett az elkövetők ellen. A rendőrség azonban semmit sem tett.

Amikor azonban hazaérkeztek a kórházból, Akramot letartóztatták.

Az üldöztetés nem újdonság Akram és családja számára. Amióta elfogadták Jézus igazságát, folyamatosan üldözi őket mind a helyi muszlim közösség, mind rokonaik, éskövetelik tőlük, hogy tagadják meg hitüket.

Mindez folytatódott, miután letartóztatták Akramot. A család állandó félelemben élt és attól tartottak, hogy újra megtámadják majd őket. Éjszakánként kövekkel dobálták a tetőt, hogy ne tudjanak nyugodtan aludni se. Ráadásul, mivel Akram az egyetlen kenyérkereső a családban, a megélhetésük forgott kockán. Mialatt a aférfi börtönben volt, a helyzetük egyre reménytelenebbé vált.

"A gyerekek egész nap sírnak, és könyörögnek, hogy visszakaphassák apjukat"

– mondta Akram felesége az Open Doors helyi munkatársainak.

"Éhezünk. A feszültség és a félelem miatt nem is tudunk enni, sem
aludni. Nem tudom, mit tegyek, vagy hová menjek, hogy hazahozzam a férjemet. Kérem, segítsenek rajtunk!"

– kérlelte az Open Doors munkatársait Akram felesége, akik minden követ megmozgattak, hogy Akramot szabadon engedjék. Így is történt, és a férfit végül óvadék fejében 81 napnyi börtön után Január 7-én szabadon engedték.

"Köszönöm mindannyiótoknak, hogy folyamatosan imádkoztatok értem, és segítettétek távollétemben a családomat."

– fejezte ki háláját Akram a szervezet helyi munkatársainak, valamint hozzátette:

"Bátorítással és imákkal támogattátok a feleségemet, és elláttátok élelemmel a családomat. A támogatásotoknak köszönhetően a feleségem meg tudta védeni a gyerekeket, és képes volt hordozni a családi terheket. Nagyon köszönöm mindazt, amit értünk tettetek."

Amikor hazatért, Akramot gyermekei nem győzték ölelgetni és a kezét szorongatni, bepótolva az apa nélkül eltöltött idő veszteségeit. Jelenleg Akram teljes felépülés előtt áll mentálisan és fizikailag is, hiszen nehéz időszakon ment keresztül a börtönben.

Banglades az Open Doors Világfigyelő listáján a 26. helyen áll, ahol a keresztény hitre áttérőknek a legszigorúbb korlátozásokkal, hátrányos megkülönböztetéssel és támadásokkal kell szembenáznük. Egyes közösségek lehetnek muszlimok, hinduk, buddhisták vagy animista/törzsi vallásúak, a keresztény hitre áttérők azonban jelentős nehézségekkel szembesülnek. A vallási meggyőződés a közösségek identitásához kötődik, így a helyi uralkodó hitről Jézus követőjévé válni árulással egyenlő. A bangladesi megtérők gyakran kisebb házi gyülekezetekben gyűlnek össze a támadás veszélye miatt.

A muszlim többségű társadalomban működő és evangelizáló minden gyülekezet üldöztetésnek van kitéve.

De még az olyan történelmi felekezetek is, mint a római katolikus egyház, egyre gyakrabban válnak halálos fenyegetések és támadások célpontjaivá.

*A férfi nevét biztonsági okokból megváltoztattuk.

A cikk az Open Doors Magyarország közreműködésével készült.

Legfrissebb