Ugrás a tartalomra

RENDKÍVÜLI: Nem alkotmányos jog az abortusz a Legfelsőbb Bíróság kiszivárgott véleménytervezete szerint

A Legfelsőbb Bíróság új határozatot hozhat az abortuszjogok tekintetében mérföldkőnek számító Roe kontra Wade ügyben, a Samuel Alito bíró által írt kezdeti többségi véleménytervezet szerint, amelyet a a POLITICO megszerzett.

A választást támogató és abortuszellenes tüntetők hétfőn késő este a washingtoni Legfelsőbb Bíróság elé vonultak, miközben a feszültség fokozódott a Roe kontra Wade ügyben hozott mérföldkőnek számító Legfelsőbb Bíróság véleménytervezetének kiszivárogtatását követően .

Az ítéletet a Politico szerezte meg, megsértve a Legfelsőbb Bíróság titoktartását. Ha elfogadják, az véget vetne a nők abortuszhoz való alkotmányos jogának, amely közel 50 éve létezik az Egyesült Államokban.

A többségi véleményt Samuel Alito bíró írta.

„Roe a kezdetektől fogva nagyot tévedett”

– írja Alito a 98 oldalas véleménytervezetben, amely a Politico birtokába került. A vélemény elutasítja az 1973-as határozatot, amely garantálta az abortuszjogok alkotmányos védelmét, valamint az azt követő, 1992-es Planned Parenthood kontra Casey határozatot.

„Úgy gondoljuk, hogy Roe-t és Caseyt felül kell bírálni”

– olvasható a "Bíróság Véleménye" címmel ellátott dokumentumban.

A jelentések szerint néhány perccel azután, hogy a vélemény kiszivárgott, barikádokat emeltek a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt a tiltakozásokra számítva.

Egy órán belül abortuszjogi aktivisták növekvő tömege és ellentüntetők egy kisebb csoportja csapott össze a kerítésen kívül.

A sebtében készített táblákat tartó, választáspárti aktivisták tömege azt skandálta, hogy „Az abortusz egészségügy” – látható az egyik klippen.

Este 23 órára a tömeg jócskán megnőtt és különféle énekek is felcsendültek.

(Politico, New York Post)

Legfrissebb