Ugrás a tartalomra

Az USA figyelmeztette Iránt, hogy az ISIS terrortámadást tervez

Megelőzhették volna a tragédiát.

Az Amerikai Légierő egyik bázisa Massachussetts államban. - Kép forrása: US Air Force

Az Egyesült Államok titokban figyelmeztette az Iráni Iszlám Köztársaságot a hónap elején, hogy az ISIS terrortámadást tervez az országon belül, amely végül be is következett.

A Wall Street Journal beszámolója szerint az amerikai hírszerzés felfedezte az ISIS egyik tagszervezetének, az ISIS-K-nek a tervét, hogy öngyilkos merényleteket akarnak végrehajtani a délkeleti Kerman városában.

Az Iránnak továbbított információ elég konkrét volt ahhoz, hogy Irán megállíthatta volna a támadást, vagy legalábbis jelentősen csökkenthette volna annak hatékonyságát, amelyben 84 ember életét vesztette.

"Az ISIS által 2024. január 3-án, az iráni Kermanban elkövetett terrortámadás előtt az amerikai kormány privát figyelmeztetést adott Iránnak arról, hogy terrorista fenyegetés áll fenn az iráni határokon belül"

- mondta egy amerikai tisztviselő, valamint hozzátette:

"Az amerikai kormány követte a régóta fennálló "figyelmeztetési kötelezettség" politikáját, amelyet az egyes kormányok között alkalmaztak, hogy figyelmeztessék a kormányokat a potenciális halálos fenyegetésekkel szemben. Részben azért adjuk ezeket a figyelmeztetéseket, mert nem szeretnénk, ha ártatlan életek vesznének oda terrortámadásokban".

Az öngyilkos merényletek célpontja egy nagy tömeg volt, amely az Iszlám Forradalmi Gárda egykori parancsnokának, Qassem Soleiman halálának évfordulójának alkalmából tartott megemlékezést, akit az amerikai erők 2020 januárjában öltek meg.

A jelentés szerint Irán a jelek szerint figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok figyelmeztetését, mivel nem állította le a támadást, és ehelyett hamisan azt sugallta, hogy az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatban áll az ISIS terroristáival.

Az IRGC legfőbb parancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy, az iráni nép haragjának elkerülése érdekében az áldozatok temetésén azt állította, hogy az ISIS "mára már eltűnt", és hogy az iszlám terroristák "csak zsoldosként tevékenykednek" az Egyesült Államok és Izrael számára

- áll a jelentésben.

"Az ISIS-K jelentősen megerősödött a térségben, mióta Joe Biden, amerikai elnök 2021-ben kivonult Afganisztánból, és ma már erősebb, mint az al-Kaida."

- áll a jelentésben.

A jelentés szerint Amerika régóta követi azt a politikát, hogy mindenkit, így az ellenfeleket is értesíti, ha egy terrorista csoport célpontja. Ez alól kivételt képez, "ha a tervezett áldozatok maguk is terroristák vagy bűnözők, vagy ha a figyelmeztetés kiadása veszélyeztetné az amerikai vagy szövetséges kormányszemélyzetet, illetve a hírszerzési vagy katonai műveleteket".

Irán a világ vezető állami támogatója a terrorizmusnak, mivel az egész régióban iszlám terrorista csoportokat finanszíroz, amelyek október közepe óta több száz támadást indítottak az amerikai erők ellen.

(Daily Wire)

Legfrissebb